200 dj’s draaiden tien dagen non-stop hardstyle
Zo’n tweehonderd dj’s kwamen de afgelopen dagen naar Alphen aan den Rijn om mee te doen aan een wereldrecordpoging ‘langste dj-livestream’. Ze draaiden tien dagen lang, 24 uur per dag, om een nieuw record neer te zetten.
Eerder lukte het Amrish Raghosing, eigenaar van DJ School Alphen, een marathon van zeven dagen te organiseren. Zondag om middernacht, na 244 uur non-stop muziek, werd waarschijnlijk het Guinness World Record behaald na tien dagen draaien.
De recordpogingen ontstonden uit de coronapandemie, legt Raghosing (bekend als Dutch Hustlaz) uit. Toen het nachtleven vorig jaar compleet tot stilstand kwam, zag Raghosing veel dj’s uitwijken naar sociale media. “Een hoop artiesten gingen live met een set op Facebook, maar dat zag er vaak echt niet goed uit”.
Dit jaar werden uitsluitend hardstyle, hardcore en aanverwante subgenres gedraaid. Voor Raghosing voelde dat als logische keuze: “Hardcore is een Nederlands product, het is toch een stukje cultureel erfgoed.”
‘Iets doen om Nederlandse dj’s op de kaart te zetten’
Na de lockdown van vorig jaar had Raghosing gehoopt dat er deze zomer weer voor publiek gedraaid kon worden. Maar met opnieuw een sluiting van het nachtleven zat dat er niet in. “Vorig jaar dachten we nog dat alles dit jaar open zou zijn, maar we zijn eigenlijk terug bij af”, zegt Raghosing. “Alle clubs moesten opnieuw dicht en ik wilde iets doen om Nederlandse dj’s op de kaart te zetten.”
Via sociale media riep Raghosing collega’s op zich aan te melden. Ook dj’s uit België, Duitsland en Frankrijk deden mee. “Er zitten zitten grote namen tussen, maar ook beginnende artiesten, zegt Raghosing. “Er deed bijvoorbeeld ook een jongen met het syndroom van Down mee, hij had hiervoor alleen maar op z’n zolderkamer gedraaid en nog nooit op een stage gestaan.”
Na middernacht ging zondag de stekker na ruim tweehonderd uur draaien uit de livestream. Maar het nieuwe record is daarmee nog geen feit; waarnemers van Guinness World Records moeten eerst al het materiaal nakijken. “Vanwege de pandemie konden er geen waarnemers komen, daarom hebben we tien camera’s opgesteld die non-stop alles filmden.”
Raghosing kijkt terug op een geslaagde actie: “We hadden kijkers uit Australië en de Verenigde Staten. Het roept echt een communitygevoel op, dat is bijzonder.”
Bron: NOS/BM