Begrijp het nieuws van morgen beter met Voorkennis
Het is steeds moeilijker om als burger de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld goed te blijven volgen. En dat terwijl innovaties en ontwikkelingen veel impact hebben op onze levens. Daarom is het hoog tijd voor Voorkennis, voor iederéén.
Explainers volgen meestal het nieuws, Voorkennis bereidt je voor op het nieuws. De wetenschap is altijd bezig met oplossingen die deel uitmaken van de actualiteit, maar (nog) niet in het nieuws zijn gekomen. De wetenschap heeft al antwoorden op vragen die nog gesteld gaan worden.
Ruimteoorlog
De nieuwe online videoserie van de Universiteit van Nederland (UvNL) en NTR Wetenschap geeft je een voorsprong. In Voorkennis vertellen drie wetenschappers over hun onderzoek dat morgen in het nieuws kan zijn. Denk aan de ruimteoorlog. Spanningen in de ruimte lopen flink op. Satellieten worden uitgerust met lasers en landen testen raketten om elkaars satellieten uit de lucht te schieten. Voorkennis praat je in een paar minuten bij over de stand van zaken en hoe zo’n conflict kan verlopen.
Andere onderwerpen die deze maand in Voorkennis voorbij komen zijn: de flitsstad, het designerbrein en kernfusie.
Oplossingen uit de wetenschap
Wouter Ritmeester, creatief directeur UvNL: “Factchecken is toch een beetje mosterd na de maaltijd. Met Voorkennis zorgen we ervoor dat je de juiste feiten op een rijtje hebt, voordat een onderwerp speelt in de actualiteit. Als je weet wat eraan zit te komen, zorgt dat voor meer grip op wat nog onbekend is, maar ook voor dat als ‘the shit hits the fan’, we niet overrompeld worden door het moment.”
Gerda Bosman, hoofdredacteur NTR Wetenschap: “Bij veel problemen die zich in de samenleving voordoen kijken we naar de wetenschap in de hoop dat er al een onderzoeker bezig is met een oplossing. Dat is vaak ook zo, de wetenschap kijkt vooruit. Wij delen graag de feiten die er nu al zijn over het nieuws van morgen. Dan heb je echt voorkennis. Doe er je voordeel mee!”
Voorkennis komt elke vrijdag in februari om 17.00 uur online op de YouTube-kanalen van De Universiteit van Nederland en op de site van NTR Wetenschap.
Bron: UvNL/BM