Ben ik een normie? De struggles van Gen Z
Is Gen Z cool of gewoon een nieuw dogma? Als Gen Z’er Yara Baas van een vriend te horen krijgt dat haar Instagram-feed niet cool genoeg is, vraagt Yara zich af of ze een normie is. In de VPRO Dorst YouTube-serie Ik ben misschien te… gaat Yara Baas op zoek naar haar nieuwe identiteit binnen de strenge kaders van de Gen Z cultuur.
De vijfdelige YouTube-serie Ik ben misschien te… volgt Yara Baas: een heel gemiddeld meisje met een heel gemiddeld leven. Ze komt uit Utrecht, heeft donkerblond haar, blauwe ogen en heeft havo C&M gedaan. Nergens blinkt Yara echt in uit. Om haar heen -vooral op Instagram- ziet ze veel mensen die wél uniek, gedurfd en cool zijn.
Brutalen die de halve wereld lijken te hebben. Yara wil dat ook, maar tot dusver is ze saai en onopvallend gebleken. Daar begint haar koortsige zoektocht naar coolheid. Op zoek naar de perfecte feed voor Instagram in de hoop ooit gezien te worden. Want als ze niet gezien wordt, is ze dan eigenlijk wel goed genoeg?
Gen Z
De generatie geboren tussen 1996-2015 is opgegroeid in een wereld waar internet en smartphones een gegeven zijn. Gen Z’ers moeten weird, authentiek, creatief en sexy zijn, en tegelijkertijd uitstralen dat het ze allemaal niets boeit. Gen Z’s grootste nachtmerrie is dan ook om een suf persoon (een normie) te zijn.
Met een normale baan, een normale partner en een normale kledingstijl. Instagram is het perfecte middel, daar kun je precies cureren hoe de buitenwereld jou ziet, en daar kun je de normie verbloemen die je misschien wel diep van binnen bent. Waarom moet alles zo uniek en gedurfd zijn? En gaat het wel om authenticiteit of predikt Gen Z een nieuw dogma?
Afleveringen
Ik ben misschien te… is een VPRO Dorst productie en tot stand gekomen tijdens het ontwikkelingstraject VPRO Dorstlessers. De vijf afleveringen zijn hier te vinden op YouTube.
Bron: VPRO/BM
Foto: Yara Baas/VPRO