Eerste traineeship voor journalistiek talent bij publieke omroep van start
Tien journalistieke talenten beginnen op maandag 29 augustus aan een langdurig begeleid opleidingstraject bij verschillende journalistieke programma’s van de publieke omroep. Het traineeship komt voort uit het omroepbrede Actieplan Culturele Diversiteit en moet bijdragen aan een betere instroom van jong journalistiek talent uit alle hoeken van de maatschappij.
De aan dit eerste journalistieke traineeship verbonden omroepen VPRO, HUMAN, WNL, EO en NTR hebben in totaal tien plekken beschikbaar gesteld op verschillende redacties. Geïnteresseerden konden zich dit voorjaar aanmelden.
Op de oproep werd door ruim 250 geïnteresseerden gereageerd. Na een eerste selectie door de werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de omroepen, NPO en de omroepintermediair, hebben de redacties de uiteindelijke keuze gemaakt. Het is een zeer diverse groep op het gebied van gender en biculturele achtergrond.
De uitverkorenen gaan in ieder geval voor een jaar aan de slag bij de programma’s Tegenlicht, De Publieke Tribune, Op1, Goedemorgen Nederland, Het Klokhuis, Kunststof, Medialogica, Buitenhof, Bureau Buitenland en Langs de Lijn en omstreken. De trainees worden vanaf begin september deels opgeleid op de verschillende redacties.
Ze leren daar de belangrijkste praktische vaardigheden en maken het reilen en zeilen op de redactie mee. Daarnaast komen de trainees één dag per week samen op een ‘scholingsdag’. Op deze dagen volgen ze een gestructureerd opleidingsprogramma met trainingen, masterclasses, cursussen en intervisiebijeenkomsten om te zorgen dat ze na twee jaar traineeship in staat zijn om onderzoeksjournalistiek uit te voeren.
Coaching
De NPO heeft een coördinerende rol. Volgens projectcoördinator Ahram Kleijn gaat dit project echt een bijdrage leveren aan een diversere NPO: “Dit traineeship staat in het bijzonder open voor jong talent, ook zonder journalistieke opleiding of achtergrond. Zoals we weten is de instroom vanuit traditionele opleidingen helaas weinig divers en op deze wijze proberen we dat te doorbreken.”
Belangrijk onderdeel van dit traineeship is volgens Kleijn dat er wordt gewerkt met een vaste coach, als aanspreekpunt voor de trainees, maar ook voor de redacties: “Alles om ervoor te zorgen dat de trainees het traject succesvol doorlopen.”
Inclusief werkklimaat
Volgens Sherida Zorg, projectleider diversiteit en inclusie bij de NPO, is het traineeship een van de stappen die gaat helpen om het media-aanbod van de publieke omroep zowel voor als achter de schermen diverser en inclusiever te maken. Het gaat vooral om meer mensen van niet-Westerse afkomst, maar ook om meer mensen met een beperking aan het werk te krijgen binnen de publieke omroep.
Zorg: “Ons gezamenlijke doel is meer diversiteit en het realiseren van een inclusief werkklimaat. Dit vraagt de volle inzet van de hele publieke omroep. Uiteindelijk willen we dat al onze medewerkers vanuit een intrinsieke motivatie inclusief werken. Dit traject kan daar een mooie bijdrage aan leveren.”
Na afloop van deze eerste editie van het traineeship wordt het project geëvalueerd door alle betrokken partijen, waarna besloten wordt of het een vervolg krijgt. De NPO ziet het traineeship ook als belangrijk initiatief voor het aantrekken, begeleiden en behouden van journalistiek talent binnen de publieke omroep.
Gijs van Beuzekom, genremanager Journalistiek & Sport: “Dat we te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt merken ook journalistieke redacties van de omroepen. Deze traineeships vormen een goede investering in de toekomst en passen bovendien naadloos binnen de ambities van het genreteam Journalistiek & Sport dat over de gehele breedte journalistieke vernieuwing wil stimuleren.”
Het project wordt gefinancierd vanuit de publieke omroep en krijgt daarnaast subsidie van het ministerie van OCW via het AWO-fonds.
Bron: NPO/BM