“Het Media Park, daar moet ik zijn”
Merel Becht en Lisa Schipper werken bij Media Perspectives aan de campusontwikkeling van het Media Park. Ze bouwen aan een actieve community, waar alle organisaties en medewerkers op het Media Park onderdeel van uitmaken. Het Hilversumse terrein is hard op weg om een bruisende campus te worden, “een broedplaats van innovatie en creativiteit.”
Even kort over Media Perspectives, voor wie de organisatie niet kent. Deze stichting is in 2018 ontstaan uit Hilversum Media Campus en iMMovator, uit de behoefte aan een neutrale partij die bedrijven met verschillende belangen kan samenbrengen. Nog altijd opereert Media Perspectives onafhankelijk en wordt bijvoorbeeld jaarlijks de Monitor Creatieve Industrie gepubliceerd.
Communitymanager Merel Becht: “Wij signaleren kansen en ontwikkelingen en vertalen dat naar projecten en concrete initiatieven. Als wij denken: dit is een kans waar de mediasector beter van kan worden, dan stappen we naar een organisatie en stellen we een project voor.”
Wat was de aanleiding voor dit project?
“Media Perspectives is al heel lang actief in de media. We spreken veel mensen en daaruit kwam naar voren dat het Media Park niet echt wordt gezien als een plek waar je moet zijn, op het gebied van media-innovatie en creativiteit. Dat is jammer, want er gebeuren binnen alle gebouwen juist veel interessante dingen op dat gebied. Dat is alleen aan de buitenkant niet zichtbaar en daarom wordt het tijd om dit beter uit te dragen. Zowel online als op locatie voor professionals en bezoekers van het Media Park.”
Levendig en bruisend
“Door het Media Park een inspirerende werkplek te maken, zal ook het aantrekken van nieuw talent en nieuwe bedrijven makkelijker worden. Ons doel is om het Media Park levendiger en bruisender te maken, om mensen aan te trekken én te behouden. Daarom zijn we, samen met onder andere een aantal organisaties op Media Park, een initiatiefgroep gestart die zich bezighoudt met de ontwikkeling van de campus. Wij focussen ons met name op het creëren van een community, dus echt de verbinding maken tussen bedrijven en de professionals die er werken. We zijn begonnen met onderzoek: wat zijn de behoeftes? We hebben enquêtes verstuurd, contact gelegd met alle organisaties op het park en onze ideeën voorgelegd. Daaruit kwam voor ons wel de bevestiging dat we op het juiste spoor zitten. Iedereen wil dat het park meer gaat leven en dat meer gemeenschappelijke activiteiten worden georganiseerd. Het moet een aantrekkelijke werkplek worden.”
“We willen interactie stimuleren
tussen mensen van verschillende bedrijven”
Marketing & communicatiemedewerker Lisa Schipper vult aan: “Voor nieuw talent, maar ook voor degenen die er nu werken. De mediaprofessionals die we hebben gesproken, vinden het leuk om met collega’s van andere organisaties op het Park in contact te komen. Veel van hen zijn met dezelfde soort onderwerpen of thema’s bezig, maar weten dit niet van elkaar. Dat is een gemis.” Merel: “Daarom willen we interactie stimuleren tussen mensen van verschillende bedrijven. Dit doen we onder andere door activiteiten en evenementen te organiseren waar iedereen elkaar laagdrempelig kan ontmoeten. In juni organiseerden we bijvoorbeeld de eerste campusborrel voor iedereen die op het Media Park werkt.”
Wat komt er nog meer aan?
Merel: “Binnenkort opent David’s Bar & Restaurant op het Media Park, aan het Joop van den Endeplein. Dit wordt een plek waar mensen elkaar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kunnen ontmoeten. Nu gaan veel mensen, met name de young professionals, Hilversum in om een drankje te doen na werktijd. Dat is zonde. Op het Media Park moet ook iets te doen zijn. Daarnaast komen er sportfaciliteiten bij. Naast de sportschool die er nu al is, komen er volgend jaar padelbanen.”
Lisa: “En om start-ups en creatieven aan te trekken, zouden flexwerkplekken natuurlijk ook heel mooi zijn. En hoe ideaal is het als we hier in de toekomst ook woningen zouden kunnen bouwen, en een hotel?”
Laagdrempelige kennisevents
Lisa: “Daarnaast zijn we bezig met interessante evenementen die voor verbinding zorgen. Niet alleen borrels, maar ook kennissessies. Wat we hebben teruggekregen in gesprekken is dat met name young professionals nieuwsgierig zijn naar andere beroepen in de media en graag willen weten hoe sommige producties of formats in elkaar zitten. Voor hen organiseren we tijdens de Dutch Media Week een speciale sessie: Backstage Stories. We nodigen mensen met interessante beroepen uit en vragen hen het hemd van het lijf. Hoe zijn zij hier terecht gekomen? Wat maakt de projecten waaraan zij werken bijzonder of succesvol? Hoe gaat het er backstage aan toe? Aan dat soort laagdrempelige kennisevents is veel behoefte.”
Merel: “Onze eerste enquête is inmiddels door 168 mensen ingevuld. Daar zijn interessante dingen uitgekomen. We gaan nu een vervolg enquête doen, om de wensen en behoeftes nog beter in kaart te brengen.” Lisa: “En in september gaat de nieuwe Media Park-website live. Dat wordt echt een community-platform met nieuws over bedrijven op de campus, interviews met mediaprofessionals, een evenementenkalender en mediavacatures.”
Metaverse Werkplaats
En last but not least: de nieuwe Metaverse Werkplaats. Merel: “Alles wat nu speelt rondom de metaverse biedt kansen voor de media. Daarom willen we, samen met Mediacollege Amsterdam, een fysieke plek creëren waar hieraan gewerkt kan worden.”
Hoe hebben jullie dit opgezet?
Merel: “We hebben verschillende mbo-vakscholen door heel Nederland gevraagd of ze wilden aanhaken op dit project. Om samen met ons en mediaorganisaties onderzoek te doen naar de mogelijkheden van de metaverse voor de media. De werkplaats moet een plek worden waar kan worden geëxperimenteerd met alles rondom de metaverse. Wij zoeken nog partijen die ook willen meewerken.”
“Het Media Park moet worden gezien
als dé innovatiehub van Nederland”
Lisa: “We hebben al gemerkt dat veel organisaties, mediaprofessionals en studenten enthousiast zijn.”
Merel: “De Metaverse Werkplaats is een van de initiatieven die ook moet bijdragen aan de beeldvorming van het Media Park als innovatieve campus. We willen dat mensen denken: het Media Park, daar moet ik zijn.”
Lisa: “Het Media Park moet worden gezien als dé innovatiehub van Nederland, waar je alles op het gebied van media-innovatie kunt vinden.”
Merel: “Zodat het Media Park in één adem wordt genoemd met talentontwikkeling en innovatie.”
Zelfstandig
Dat is ook een logisch verband.
Merel: “Eigenlijk wel, maar dat kunnen we nóg beter uitdragen.”
Lisa: “Het zou natuurlijk mooi zijn als uit dit project een aparte campusorganisatie ontstaat, die zich volledig bezighoudt met de ontwikkeling van het Media Park.”
Tot slot, wat voor type moet je zijn om bij Media Perspectives te werken?
Merel: “Vrij zelfstandig! Het initiatief moet écht vanuit jezelf komen. Je moet goed zijn in kansen en mogelijkheden signaleren. Daarvoor krijg ik vrijheid terug om mijn eigen werk te creëren. Dat geldt ook voor de community die we aan het opzetten zijn.”
Lisa: “Je moet je ook snel kunnen aanpassen aan verschillende situaties. En aan mijn functie vind ik vooral leuk dat het zo veelzijdig is: bezoekers werven, content maken, zorgen dat de website altijd up-to-date is. Maar ook het community-aspect: de verschillende doelgroepen, mensen met elkaar verbinden. Hoe vertaal je de wensen van de community naar passende initiatieven? Dat is een mooie uitdaging.”
Op dinsdag 4 oktober is Media Perspectives nauw betrokken bij de zogeheten Business Day tijdens de Dutch Media Week in Beeld & Geluid in Hilversum. Backstage Stories is gratis toegankelijk. Kijk voor meer info op mediaperspectives.nl/event/backstage-stories.
Bron: BMY/Jip Mendes
Foto’s: Media Perspectives/Jip Mendes