In Gezond of Gelul? onderzoeken presentatoren gezondheidstrends op social media
Op social media wemelt het momenteel van de gezondheidsclaims. Voor de gemiddelde millennial is door de bomen het bos niet meer te zien. Influencers voorzien hun duizenden volgers dagelijks van de meest uiteenlopende adviezen of prijzen producten aan die een positief effect op de gezondheid zouden moeten hebben.
Maar, wat klopt hier nou eigenlijk van, en zijn al deze adviezen en beloftes wel ergens op gebaseerd? Kortom, wat is nou eigenlijk ‘gezond’ en wat is ‘gelul’? In het nieuwe BNNVARA-programma Gezond of Gelul? gaan verschillende presentatoren op zoek naar het antwoord op deze vraag. Dat is vanaf 27 december te streamen bij BNNVARA op NPO Start. Vanaf 8 januari 2025 zijn de afleveringen wekelijks om 21.15 uur te zien op NPO 3.
Nienke de la Rive Box onderzoekt waarom steeds meer jonge vrouwen traditionele anticonceptie zoals de pil links laten liggen. Is ‘natuurlijke anticonceptie’ een veilig alternatief, of loop je daarmee meer risico’s dan je denkt? Max Terpstra zoekt uit of zonnebrandcrème werkelijk schadelijke stoffen bevat, zoals vaak wordt beweerd. Zit hier een kern van waarheid in? Of biedt insmeren van je huid toch echt de beste bescherming tegen de zon? Jurre Geluk duikt in de wereld van mannelijke vruchtbaarheid. Gaat de kwaliteit van sperma echt achteruit zoals veel vruchtbaarheidsgoeroes op social media beweren? En wat kun je er zelf aan doen om de kwaliteit van je zaad te verbeteren?
Amber Kortzorg onderzoekt de supplementenhype. Zijn voedingssupplementen noodzakelijk voor je gezondheid, of is het slimme marketing van influencers? Sahil Amar Aïssa verdiept zich in de groeiende bezorgdheid over slaaptekort. Wat werkt echt om beter te slapen en welke apps of devices kun je beter negeren? En Max Terpstra verdiept zich in de wereld van onze darmen. Wat kun je allemaal aflezen uit je eigen poep? En hoe zit het nou echt met probiotica en met intoleranties en allergieën voor bijvoorbeeld gluten?
De presentatoren spreken met ervaringsdeskundigen en met wetenschappers, artsen en experts om de zin van de onzin te scheiden. In elke aflevering zet wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack (Sjamadriaan) de feiten en fabels op een rijtje in zijn eigen rubriek. Sjamadriaan: “Het was een fantastisch programma om aan mee te werken. De wetenschap en feiten waren leidend in het maakproces: er zijn continu artsen, kennisinstituten en wetenschappers geraadpleegd. Het is een grote eer om hier onderdeel van te zijn.”
Bron: BNNVARA/BM