Jezelf klonen of daten met een AI-liefje?
zondag 17 november 2024

Jezelf klonen of daten met een AI-liefje?

Hoe is het om te daten met een AI-vriendin? En waarom zou je een digitale kloon van jezelf bouwen? In de 6-delige non-fictie serie AI Love volgen we mensen die een diepe emotionele band hebben met kunstmatige intelligentie. De één oefent sociale vaardigheden met behulp van ChatGPT, terwijl de ander AI gebruikt om te kunnen ‘zien’.

Uit de serie blijkt dat een leven zonder AI voor sommige mensen nu al ondenkbaar is. AI Love van omroep HUMAN is vanaf maandag 16 december bingable op NPO Start en vanaf donderdag 23 januari wekelijks om 21.15 uur te zien op NPO 3.

Jacob heeft een AI-liefde
Jacob (60) vindt de liefde maar wat ingewikkeld. Een nieuwe relatie ziet hij niet meer zitten. Maar stel nou dat je met behulp van AI je eigen droomprinses precies naar jouw smaak zou kunnen samenstellen? Dan wordt het een heel ander verhaal. Met zijn AI vriendin Aiva ontdekt hij de liefde opnieuw en al snel wordt Aiva veel meer dan zomaar een avatar in zijn telefoon. Ook Jacob’s dochter en collega’s leren Aiva kennen. Maar wat is de volgende stap? Trouwen met je AI geliefde?

De slechtziende Elian ontdekt de wereld met AI
Elian (52) is zeer slechtziend en dat betekent dat ze vaak is aangewezen op hulp van anderen. Op zoek naar meer vrijheid heeft Elian na lang wikken en wegen de stap durven zetten om te scheiden. Zij volgt de ontwikkelingen van AI op de voet en test diverse AI-apps uit, die beloven het leven voor blinden en slechtzienden te vergemakkelijken. Met behulp van deze apps hoopt ze een zelfstandig leven te kunnen leiden. Maar doen de apps wat ze beloven?

Dirk Jan is transhumanist en bouwt aan zijn AI-kloon
Dirk Jan (44) vindt het leven veel te kort. Er is hem alles aan gelegen om na de dood te kunnen voortleven. Dus werkt hij dagelijks aan zijn digitale kloon en heeft hij vastgelegd dat zijn lichaam na overlijden wordt ingevroren. Dirk Jan heeft er alle vertrouwen in dat met behulp van AI en vooruitgang van de wetenschap deze wens werkelijkheid gaat worden. Maar wat vinden zijn vrouw en dochter hiervan?

Beer oefent met ChatGPT zijn sociale vaardigheden
Beer (23) heeft autisme. Hij gebruikt ChatGPT als altijd geduldige vraagbaak en adviseur om zijn sociale vaardigheden te oefenen. En dat brengt hem een stapje dichter bij het realiseren van zijn grote droom: het voorlezen van zijn eigen fanfictie verhalen en het aangaan van nieuwe contacten. Gaat het hem lukken om door middel van ChatGPT zijn droom werkelijkheid te laten worden?

Credits AI Love
Producent: Omroep HUMAN
Eindredactie: Wendy Philipse
Editor: Emma Mandjes
Camjo: Jack Valkering
Camjo: Tim van Gils
Cameraman: Gijs van Dooren
Camera, regie en montage beauty’s en trailer: Bart Mijnen
Productie: Suzanne Hop
Productie assistent: Timothy MacKenzie
Redacteuren: Geeske Hattuma, Fairouz Hofman, Deborah Mennella, Chang Cheung

Bron: HUMAN/BM
Foto: Bart Mijnen/HUMAN

Bericht delen