KRO-NCRV serie Schermstrijd onderzoekt de impact van telefoonverslaving op jongeren
dinsdag 15 oktober 2024

KRO-NCRV serie Schermstrijd onderzoekt de impact van telefoonverslaving op jongeren

Van alle jongeren zegt 62% verslaafd te zijn aan hun smartphone. Waarom grijpen we toch steeds weer naar die tijdslurpende smartphones? Wat kunnen we doen om op een gezonde manier met ons scherm om te gaan? En hoe maken we onze kinderen daarvan bewust?

Terwijl die apparaten ons eindeloos veel mogelijkheden bieden, maken ze ons ook eenzamer, somberder en passiever. In de nieuwe driedelige serie Schermstrijd duikt journalist Doortje Smithuijsen in onze digitale gewoontes. Samen met experts en zeven jongeren die de uitdaging aan gaan om hun telefoon een week lang weg te leggen, gaat ze op zoek naar antwoorden op de prangende vraag: zijn we massaal telefoonverslaafd? En hoe komen we daar dan vanaf?

Schermstrijd is vanaf vrijdag 8 november volledig te streamen bij KRO-NCRV op NPO Start en vanaf donderdag 28 november wekelijks te zien op NPO 3 om 22.00 uur.

Om te ontdekken in hoeverre wij verslaafd zijn aan onze telefoon, spreekt Doortje met experts over ons smartphone gedrag. Wanneer ben je verslaafd? En hoe kom je ervan af? Verder volgt ze zeven jongeren met een extreem hoge schermtijd. In de eerste aflevering worden Melvin & Gio – een bevriend SnapChat-duo uit Urk – artiest Younes, TikTokker Glenn en Momfluencer Saskia uitgenodigd voor een experiment. In openhartige gesprekken vertellen zij hoe de relatie met hun smartphone hun leven domineert en hoe het zover gekomen is. Met hulp van een psycholoog worden ze voor een uitdaging geplaatst die hun leven op z’n kop zet: kunnen ze een week lang zonder smartphone?

KRO-NCRV’s Mediadirecteur Sandra Hilster: “Bij KRO-NCRV staan we voor een verbonden samenleving en de impact van technologie op onze manier van communiceren met de buitenwereld is enorm, zowel positief als negatief. Ons nieuwe programma Schermstrijd laat ons kritisch nadenken over eigen gebruik van die technologie en draagt bij aan het vinden van oplossingen voor een gezondere digitale balans, zowel voor onszelf als voor onze kinderen.”

Bron: KRO-NCRV/BM
Foto: KRO-NCRV

Bericht delen