Wat leer je allemaal op de BNNVARA Academy?
Bij de Academy, het leer-werktraject van BNNVARA, worden jonge talenten in een half jaar klaargestoomd tot mediaprofessionals. Een voormalig Academy-talent blikt hieronder terug op haar avontuur.
Voor de Academy is BNNVARA momenteel op zoek naar (online) redacteuren, producers, camjo’s en allround makers. De functie ‘presentator’ is dit jaar vervangen door ‘allround maker’. Voor deze groep zoekt BNNVARA creatieve makers die naast presenteren ook breder inzetbaar zijn als producer of (digitale) contentmaker.
Voor én achter de schermen van BNNVARA en ver daarbuiten hebben tientallen makers hun roots liggen bij dit interne opleidingstraject. Met de Academy wil BNNVARA talent de kans geven om zich te ontwikkelen tot volwaardig mediamaker, waarbij praktijkervaring en masterclasses hand in hand gaan. Daarbij worden ze begeleid door ervaren professionals uit de eigen organisatie. Andersom is het voor BNNVARA essentieel dat de omroep door de jonge garde uitgedaagd blijft worden. Jonge mensen hebben immers ‘jonge’ ideeën. Ze hebben vaak een andere kijk op mediagebruik en programma’s maken.
Pleun Aarts (1995)
Begonnen bij de Academy: september 2019
Afdeling: Vroege Vogels
Meegewerkt aan: podcasts en filmpjes en online-artikelen
Waarom wilde je meedoen aan de BNNVARA Academy?
Ik deed ooit voor mijn studie biologie onderzoek naar de persoonlijkheid van de gewone tuinslak, toen Vroege Vogels me belde of ik niet als lijdend voorwerp wilde fungeren in een reportage. Ik was altijd al geïnteresseerd in journalistiek en in natuur interessant maken voor een groter publiek, dus ik zei meteen ja.
Hoe heb je dit traject ervaren?
Het was erg wennen om van de universiteit ineens op een dynamische werkplek te beginnen. Waar je op de universiteit gestimuleerd wordt maandenlang met een onderwerp bezig te zijn en je bedachtzaam op te stellen, moet je als programmamaker veel sneller schakelen en beslissingen nemen. Omdat ik redelijk als kneus begon tussen allemaal mensen die al jaren in het vak zitten, schoot ik in het begin nog wel een tijd in de observatiestand. Later kwam dit wel goed. Een goede leerschool? Ja, zeker. Ik heb veel geleerd over werken bij een mediabedrijf en alle ruimte gekregen om verschillende dingen uit te proberen. Ook ben ik erachter gekomen dat iets wat voor veel wetenschappers interessant is, voor radioluisteraars misschien niet het eerste is wat ze willen weten. Die willen bijvoorbeeld weten hoe iets klinkt, eruit ziet of ruikt.
Wat doe je nu?
Ik doe nu – voor zover dat kan met corona – redactiewerk voor de radio en daarnaast schrijf ik webartikelen. In de toekomst lijkt het me leuk om voor Vroege Vogels zelf meer reportages te gaan maken.
Aanmelden voor de BNNVARA Academy is hier mogelijk. Wie weet zit jij bij de nieuwe Academy lichting 2020/2021. Aanmelden kan tot en met vrijdag 28 augustus.
Bron: BNNVARA/BM