London Calling: Veranderaars
Er zitten weer grote veranderingen aan te komen in de mediabranche. Het besteedbaar inkomen van de gemiddelde consument staat heftig onder druk: de prijzen voor energie en voedsel schieten omhoog en raken de portemonnee van iedereen. Gevolg is dat de vraag naar luxe goederen snel afneemt en dat de adverteerder, die er de afgelopen achttien maanden zo heftig op los investeerde, de hand op de knip gaat houden.
Dat heeft weer grote gevolgen voor de inkomsten van broadcastorganisaties, die vervolgens bij productiebedrijven weer voorzichtiger gaan aanbesteden. Het zou heel goed kunnen zijn dat de ongekende rally die we in de productiemarkt hebben gezien langzamerhand ten einde komt. Sommigen zullen dat een zegen vinden, want de markt was wel erg oververhit. Dit geldt ook voor het aantal streamingdiensten dat de laatste jaren het levenslicht zag. De consument zal in de naaste toekomst niet massaal abonnementen afnemen en ook dat zal gevolgen hebben.
De komende jaren gaan in onze wereld toebehoren aan de grote veranderaars. Mensen die het lef hebben hun business nog eens fundamenteel te herbezien en onverdroten veranderen. De eerste die daarbij mag worden genoemd, is Tim Davie van de BBC. Hij is de architect achter de samensmelting van BBC Worldwide en BBC Productions tot BBC Studios, de succesvolle commerciële arm van de BBC.
Met de snelheid
van het licht
grijpt Tim Davie
momenteel in
Een jaar terug kreeg hij de sleutel van het moederbedrijf in handen en smeedde een omvangrijk plan om de BBC te transformeren van een traditionele omroeporganisatie naar een digitaal mediabedrijf. Met de snelheid van het licht grijpt hij op dit moment in. Davie heeft een aanzienlijke herstructurering van het traditionele mediabedrijf afgekondigd en investeert tegelijkertijd heftig in de digitale toekomst. Samen met de mensen van het kleine Finse YLE, dat een soortgelijke transformatie al eerder afrondde, lijkt Davie de boeken in te gaan als de meest vooruitstrevende veranderaar in de publieke mediasector.
Maar ook bij Discovery kunnen ze er wat van. Zeven jaar geleden baarde het bedrijf, tot dan toe uitgever van meer factual gerichte zenders, opzien door groots in sport te investeren. Discovery veroverde de rechten op de Olympische Spelen en nam bestaande zenders als Eurosport over. Het tekende het verander vermogen van het management, David Zaslav, JB Perrette en Gunnar Wiedenfels. Een team met guts.
Toen bleek dat AT&T zich twee jaar terug had verslikt in de overname van Warner Media, rook dit team zijn kans en nam op zijn beurt deze studio over. Het nieuwe bedrijf heet Warner Bros. Discovery, maar van de vroegere lichting topmanagers van Warner bleven alleen de bekende Gerhard Zeiler en onze Ronald Goes over. In sneltreinvaart bouwen Zaslav en de zijnen het bedrijf om waar geen heilige huisjes bestaan. Het grootste kunststuk dat dit team gaat uithalen, is het volledig fuseren van HBO Max en discovery+. Een enorme operatie, waarvoor het bedrijf een jaar de tijd neemt.
Het lijdt geen twijfel: de kampioenveranderaars zitten bij de BBC en bij Discovery. Wie volgt?
Oege Boonstra
Oege Boonstra is internationaal media consultant en founding partner van management adviesbureau 3Rivers