RUIS: Fictie
Anderhalve maand geleden appte Carlo Boszhard – die ik al vele jaren ken, we werkten in de prehistorie samen aan Cash & Carlo en de Staatsloterijshow – me. ‘Zal ik in mijn Televizier-column iets schrijven over de serie?’ vroeg hij. Tuurlijk, doe.
Die simpele vraag had wat meer impact dan ik had verwacht. Er stonden bij verschijning van de column nog net geen straalwagens van CNN voor mijn deur. Ik werd om het halfuur gebeld door radio- en tv-programma’s die een quote wilden of me bevroegen over het hoe en wat.
Voor iedereen die de afgelopen weken onder een steen heeft geleefd: Carlo en ik werken aan een serie over mijn vader Willem. Carlo kwam met het idee en zal het met zijn productiehuis gaan produceren, ik schrijf. Het idee: een dramaserie van zes afleveringen die gaat over de laatste twee jaar van zijn leven – de periode van de gigantische Sterrenshowtent en alle ontberingen die deze met zich meebracht, een budget dat zo ver overschreden werd dat de VARA failliet dreigde te gaan en Kamervragen over zijn salaris.
Ik ben professioneel
en kan mijn gevoelens
heel goed uitschakelen
Of ik het niet moeilijk vind om het scenario te schrijven, was zonder uitzondering de eerste vraag. Eh… nee. Ik ben professioneel en kan mijn gevoelens heel goed uitschakelen. Het helpt daarnaast ook dat deze serie deels fictief is; belangrijke personages en gebeurtenissen zijn verzonnen of stevig aangepast.
Tuurlijk, het is makkelijk om je achter fictie te verschuilen. Dat deed Patty Brard ook toen ze recentelijk te gast was in het programma van Aran Bade. Haar ex René, die prominent door het slijk werd gehaald in haar Videolandserie, had gedreigd met een advocaat, waarop La Brard zich hardop afvroeg of haar ex wel had gelezen dat het fictie was (om daaraan toe te voegen dat er weinig fictiefs aan zijn gedeelte was, wat ik dan weer niet handig vond).
Ik denk dat niemand advocaten zal willen bellen over onze serie, al was het maar omdat de mensen die zich onheus bejegend zouden kunnen voelen al een tijdje niet meer in het land der levenden zijn.
Toen Carlo onze plannen de wereld in katapulteerde, waren we er al een tijdje mee bezig. Toch is het allemaal nog in het beginstadium. Er ligt nog geen scenario, en er is nog niets definitief met betrekking tot zender of streamingdienst. En hoewel dat heel duidelijk naar voren kwam in Carlo’s column, leek iedereen daar overheen te lezen. In de pers kreeg de serie per uur meer vorm. Die eerste vraag aan mij veranderde na een dag in: ‘Vónd je het niet moeilijk om te schrijven?’
Ik heb iedereen eerlijk en geduldig uitgelegd wat de status was. Alleen bij een roddelblad nam ik niet de moeite. Zij wisten te melden dat de eerste aflevering van de serie zal worden uitgezonden op wat de tachtigjarige verjaardag van Willem zou zijn geweest: 29 maart 2025. Volgens mij zitten de opnamen er bijna op.
Over fictie gesproken…
Suus Ruis
Suus Ruis is journalist, auteur, scenarioschrijver en RTV-kenner