Bij het overlijden van ‘mister Sony’ Rob Geel
Hij stond in de jaren negentig bekend als ‘mister Sony’. Rob Geel was veel meer dan het gezicht van Sony Professional in Badhoevedorp, dat in die tijd grootleverancier was voor de facilitaire branche in Nederland en in hoge mate de technische vooruitgang bepaalde. Geel overleed op 4 augustus op tachtigjarige leeftijd en werd 11 augustus in besloten kring gecremeerd in Alkmaar.
Op diverse social media wordt hij herdacht als een ‘mentor, coach, visionair en bovenal aardig en charismatisch mens’. Typerend is ook een citaat uit een artikel in Trouw van 27 november 1998, waarin Liesbeth Winnubst, destijds de secretaresse van Geel en genomineerd voor de verkiezing tot secretaresse van het jaar, aan het woord komt. “Het is een erg aardige man, hij heeft veel aandacht voor zijn medewerkers, gaat helemaal voor de zaak en in de audiovisuele wereld is het echt een persoonlijkheid. (…) In al die jaren heb ik nog nooit ruzie met hem gehad. Ik zou ook niet weten hoe je onenigheid met hem moet krijgen. Hij is zo tolerant, begripvol, loyaal.”
Ruud Dobber, tot dit jaar directeur bij Vocas, werkte jarenlang samen met Geel bij eerst Brandsteder en later Sony. “Voor toenmalige medewerkers, en in het bijzonder voor een selecte vriendengroep genaamd ‘de Compaenen’, was het Rob, Gelemans of gewoon die Lange. Want Rob was in alle opzichten een groot mens. We keken letterlijk en figuurlijk naar hem op, maar hij keek niet op ons neer.”
“Het was hard werken tot diep in de nacht; beurzen opbouwen, deadlines halen, marketingcommunicatie bedrijven, niet betaalde producten terughalen, ga zo maar door. Maar de secundaire arbeidsvoorwaarden waren er ook naar… Al was het maar door de vele uitbundige festiviteiten: de beurzen in binnen- en buitenland, de Hollandse Avonden, de Sony Video Award, de Sony Dealer Dagen, Road- en Boat Shows, het Champagneontbijt, de introductie van het Viewfinder Magazine et cetera. We leefden als Sony Professional team onder aanvoering van Rob in de wereld van Peter Stuyvesant. Vooral in die jaren tachtig en negentig was the sky bij lange na niet the limit. Sony Nederland werd marktleider in de professionele sector, nota bene in het land van Philips!”
Blauwdruk
“Op een gegeven moment begon Sony zich meer Europees te organiseren. Dat ging natuurlijk ten koste van de zelfstandigheid van de individuele landenorganisaties”, aldus Dobber. “Dat zag Rob toch wel anders. Voor hem betekende dit proces een uitdaging om ‘zijn’ organisatieopzet en teamfilosofie te presenteren als blauwdruk voor de gehele Sony Europa-organisatie. Er werd naar hem geluisterd en uiteindelijk werd hij door de Japanse topmanager Mike Tsurumi gevraagd om de Europese Sony Professional-divisie in Engeland te gaan leiden.”
Toen na een verplichte medische test een vorm van lymfeklierkanker bij Geel werd vastgesteld, was dat “een mokerslag die privé- en zakelijke ambities onderuit haalde”, weet Dobber, maar hij kwam die te boven. Na zijn pensionering ambieerde Geel geen rol of functie binnen de audiovisuele industrie, maar hij onderhield wel contact met zijn voormalige Sony-collega’s. Dobber: “Velen van ons hebben in hun verdere zakelijke leven Rob’s visie en lessen kunnen toepassen en zijn hem daar zeer dankbaar en erkentelijk voor.”
Bron: BM/Ruud Dobber
(Op de foto uit Broadcast Magazine, april 1994: NOB-directeur Pieter Porsius (links) schudt de hand van Sony’s Rob Geel in verband met het contract voor 200 digitale Betacam-machines.)