Blackmagic Pocket Cinema 6K vs. 6K Pro (First Look)
Blackmagic kondigde onlangs een nieuwe versie van haar Pocket Cinema 6K aan: de Pocket Cinema 6K Pro. In deze first look video nemen we de doorgevoerde veranderingen onder de loep, zoals de verbeterde accuduur, de ingebouwde ND-filters en het kantelbare display. Ook kijken we hoe deze 6K Pro versie zich verhoudt ten opzichte van de reguliere Pocket 6K.
Blackmagic 6K vs. 6K Pro: veel gelijkenissen
De Blackmagic Pocket Cinema 6K Pro toont veel overeenkomsten met zijn voorganger. Hij heeft nog steeds dezelfde 6K-sensor met dezelfde EF-vatting en produceert daarmee dezelfde kwaliteit beelden. Ook de opname-mogelijkheden zijn gelijk gebleven. Zo neem je op in maximaal 6K RAW, maar kun je ook terugschakelen naar 4K en Full HD ProRes. Ook de aansluitmogelijkheden en het scherm zijn praktisch gelijk aan het vorige model, op twee wijzigingen na.
Kantelbaar display en ND filters
Zo is de Pocket 6K Pro voorzien van een kantelbaar display, wat het maken van een low- of top-shot makkelijker maakt. En hoewel de omvang en resolutie hetzelfde zijn gebleven, heeft Blackmagic wel de helderheid omhoog geschroefd, waardoor het beter is te zien bij zonlicht. Op dat moment komen ook de ingebouwde ND-filters goed van pas. Er is een 2, 4 en 6-stops filter ingebouwd dat met een druk op de knop voor de sensor schuift. Draaien op een groot diafragma wordt zodoende evengoed mogelijk bij veel licht. Wie liever niet via het display zijn opnames in de gaten houdt, heeft overigens de optie om een viewfinder op de 6K Pro te schroeven. Die wordt niet standaard meegeleverd, zoals de verpakking suggereert, maar is los aan te schaffen.
Extra mini-XLR
Ook is een extra mini-XLR aansluiting in het leven geroepen. Mocht je twee audiosporen willen uitsturen, dan hoeft één van die twee niet langer via de 3,5 mm-aansluiting zoals het geval was bij de originele Pocket 6K.
Verbeterde accuduur
Het grootste pijnpunt aan de originele Blackmagic Pocket Cinema 6K was de accduur. Op een volgeladen batterij hield de camera het niet veel langer dan een half uurtje vol. De Canon LP-E6-accu is vervangen voor een grotere variant van Sony, waarmee Blackmagic tot 25% meer opnametijd garandeert. Verholpen is het probleem daarmee niet, maar op dit onderdeel is elke vooruitgang welkom.
Prijs-kwaliteit verhouding blijft goed
Overigens blijft opvallend hoe goed de prijs-kwaliteit verhouding is voor beide producten. De nieuwe 6K Pro is uiteraard duurder, maar rechtvaardigt het prijsverschil wel. Vooral omdat de Pocket 6K Pro in het veld beter te gebruiken is, dankzij het kantelbare scherm, de ND-filters en vooral de verbeterde accuduur. Benieuwd naar de volledige review? Houd het YouTube-kanaal van BM en de site in de gaten!
Bron: BM