Samsung Galaxy Z Fold 3: opmars van de vouwbare smartphone
Samsung lijkt definitief te hebben ingezet op de vouwbare smartphone. En als we de verkoopcijfers mogen geloven, wint het producttype bovendien meer en meer aan populariteit. Dat zou zomaar veel te maken kunnen hebben met deze Samsung Galaxy Z Fold 3, waar vrijwel alle kinderziektes ten opzichte van de vorige modellen uit zijn verdwenen. Hiermee heeft Samsung wellicht de eerste, écht goede foldable smartphone in handen.
Goed, eerst de olifant in de kamer: de vouw in het beeldscherm van de Samsung Galaxy Z Fold 3. Merk je dat? Eerlijk antwoord? Ja. Maar vijf minuten later alweer niet. Het is opvallend hoe snel je daar als gebruiker aan went. En hoewel je hem bij het bedienen wel voelt, staat het nooit een fijne gebruikservaring in de weg. Mijn grootste zorg was of het vele open- en dichtklappen uiteindelijk tot schade zou leiden. Gelukkig was dat tijdens het testen niet het geval. En mooi meegenomen: Samsung heeft de Fold 3 waterdicht gemaakt.
Bij openklappen verschijnt een 7,6” Super Amoled-scherm met quad HD resolutie. Dat levert je vooral bruisende kleuren en diepe zwarttonen op. Ook is de kijkhoek uitstekend. Het heeft zelfs een 120 Hz ververssnelheid. Dat lijkt een kleinigheid, maar leg het naast een smartphone die dat niet heeft en het lijkt bijna stroperig te bewegen.
Geen denderende accuduur op de Fold 3
Er zit ook een keerzijde aan al die visuele pracht. Het is een behoorlijke aanslag op de batterij. Bij gemiddeld gebruik kwam ik er de dag wel mee door, maar daarna vlug aan de lader dus. En opvallend: een nachtje ongebruikt op mijn nachtkasje snoepte zelfs 10% van de accu af. En dat is toch verontrustend. Je koopt deze telefoon namelijk om een reden: blijkbaar heb je behoefte om altijd een relatief groot beeldscherm op zak te hebben. Voor zakelijk gebruik bijvoorbeeld: veel mailen, tekstverwerken en documenten lezen. Of je hebt een grote databundel en streamt daarmee graag content. Daar zul je toch echt dat mooie scherm voor nodig hebben en juist dat blijkt een aanslag op de accu. Ik kan me zo voorstellen dat een flinke powerbank geen overbodige luxe is.
Heerlijk in gebruik
Ongeacht de manier waarop je de Fold 3 gebruikt, het is altijd een genot óm hem te gebruiken. Of ik nu een appje stuur, mijn mail lees of Netflix kijk. Het kan zelfs allemaal tegelijk. De schil van Samsung maakt van multitasken een eitje en de snelle octa chipset met 12GB RAM houdt je met gemak bij. Regelmatig had ik minimaal twee apps tegelijk draaien op deze Fold 3. Het gemak en de vanzelfsprekendheid waarmee dat ging, zegt ook alles over de gebruiksvriendelijkheid van het toestel. En dat de Samsung UI goed zijn werk doet. Je krijgt ook niet langer allerlei Samsung apps opgedrongen zoals vroeger het geval was. Het is toegankelijk, gestroomlijnd en – voor wie dat wil – toch nog helemaal naar smaak aan te passen door middel van themes.
Klein minpuntje: niet alle applicaties zijn geoptimaliseerd voor het grote scherm. NOS en NU.nl schalen mooi en bieden ook een andere ervaring dan op de smartphone. Maar van alle social media apps krijg je simpelweg een opgeblazen variant voorgeschoteld.
Je zou overigens bijna vergeten dat je het toestel ook dichtgeklapt kunt gebruiken. En ik had niet verwacht dat ik dat zou doen, maar het tegendeel blijkt waar. Voor het checken van meldingen, het skippen van een nummer of snel tikken van een appje liet ik de Fold 3 vaak gewoon dichtgeklapt. Het toetsenbord wordt overigens wel smal op deze manier en ik kan me zo voorstellen dat het voor mensen met dikke vingers lastig typen is. Je kunt hem dan nog een kwartslag draaien, maar echt lekker vasthouden doet ie dan weer niet.Dichtgeklapt is de Fold 3 behoorlijk dik
En dat is toch het nadeel van een vouwbare smartphone. Opengeklapt is-ie net zo dun als elke andere hedendaagse smartphone, maar dichtgeklapt wordt het toch een stevige jongen. En al die schermen en hardware wegen ook wat: 271 gram! Bijna 100 gram zwaarder dan een iPhone 12 Pro. Ik merkte dan ook dat ik het toestel op tafel of bureau legde zodra ik de mogelijkheid had.
En nu we toch even de vergelijking trekken met Apple: Samsungs Face ID blijft op dit toestel ver achter. Veel te vaak herkent de Fold 3 mij niet als zijn rechtmatige eigenaar. En herkent ie me wel, dan heb ik vaak mijn code al ingetoetst. En, opvallend, de wifi-ontvangst bleek thuis vele malen minder dan op mijn iPhone 12 Pro.
Onder de indruk van de Fold 3
Ik kan het overigens moeilijk dealbreakers noemen, want ik ben vooral heel erg onder de indruk van deze Fold 3. Van de bouwkwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de snelheid. Zelfs een videootje monteren in Premiere Rush gaat soepel en makkelijk op het grote scherm. Het is jammer dat je zelf geen geweldige plaatjes vastlegt met de Fold 3-camera’s, maar dat is ook niet de reden om dit toestel aan te schaffen.
Je koopt hem omdat je altijd een kleine tablet bij je wilt hebben, die je op moment van vervoer of bellen kunt omtoveren tot smartphone. Je koopt dit toestel omdat je content op een betere manier wilt ervaren dan op een gemiddeld smartphone scherm. En je koopt hem, omdat jij – net als ik – toch wordt getriggerd door deze relatief nieuwe productgroep, waarmee Samsung echt de toon heeft gezet en waar andere fabrikanten een puntje aan kunnen zuigen.
Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat de vouwbare smartphone – in welke vorm dan ook – definitief zijn intrede heeft gedaan. En zodra toekomstige modellen wat in prijs zakken – je betaalt namelijk € 1800,- voor de Fold 3 – gaan ze nog een veel grotere doelgroep aanspreken.
Bron: BM