VideobriX presenteert nieuwe regiewagen VBX8
Om zich de komende jaren verder te kunnen specialiseren in het registreren van televisieprogramma’s, muziekproducties en (sport)evenementen presenteert Peter Hazenberg, eigenaar van VideobriX, met trots zijn VBX8. Deze relatief compacte, maar zeer complete OBV (Outside Broadcast Van) biedt door zijn efficiënte indeling plaats aan 12 werkplekken. De VBX8 is voorzien van de modernste apparatuur en daardoor standaard geschikt voor producties tot 16 camera’s in HD, 4K/UHD en HDR.
Het is op maandagochtend een komen en gaan van klanten als Peter Hazenberg alle tijd neemt om koppen koffie in te schenken. Terwijl zijn medewerkers de producties van komende week voorbereiden, krijgt ondertussen een klant uitleg over de ingehuurde apparatuur. VideobriX is gevestigd in de ecologische wijk Almere-Oosterwold. Gelegen tussen de A6 en A27 is een energieneutraal bedrijfspand gerealiseerd dat perfect aansluit bij de kwaliteits- en duurzaamheidsstandaard waar VideobriX bekend om staat. Toen de bouw en verhuizing waren afgerond, vond Hazenberg het tijd voor een nieuwe uitdaging. Met zijn team ontwierp hij een regiewagen die helemaal past bij de huidige tijd en de klanten waar VideobriX graag voor werkt.
Hazenberg: “In 2016 was VideobriX in haar marktsegment nog uniek met een tot compacte regiewagen omgebouwde DHL-bus. Inmiddels hebben veel meer bedrijven een bakwagen, bestelbus of aanhanger voorzien van Blackmagic Design-apparatuur en daarmee gezorgd voor flink wat concurrentie. Voor ons een reden om nu een nieuwe weg in te slaan. We wilden iets neerzetten waarmee we ons opnieuw kunnen onderscheiden.”
Niet te lang
De VBX8 is een regiewagen geworden die doet denken aan de wagens die je kent van de grotere facilitaire bedrijven in Hilversum. “Ik wilde een uitschuifwand en een grote regieruimte, maar de wagen mocht niet te lang worden. Het casco is gebouwd door Akkermans uit Oud Gastel. Het ontwerp en de inrichting hebben we zelf gedaan. Wij hebben van oudsher een focus op de culturele sector en dat deze nieuwe OBV zonder problemen bij theaters en concertzalen in de stadscentra ingezet kan worden. Daarom is de wagen net geen 10 meter lang en op basis van een splinternieuwe Iveco Euro 6D gebouwd, waarmee we ook de komende jaren overal mogen komen. Ik wil niet afhankelijk zijn van eventuele uitzonderingen of opdrachtgevers opzadelen met het aanvragen van ontheffingen. Bovendien willen we met VideobriX ook écht zo duurzaam mogelijk zijn”, benadrukt Hazenberg.
Ook bij de keuze van de apparatuur is nagedacht over het energieverbruik. Er is goed gekeken naar wat écht noodzakelijk is. Daarnaast kan alles wat bij een productie niet in gebruik is, eenvoudig centraal worden uitgeschakeld. Dit maakt het mogelijk om met deze regiewagen ook op locaties te staan waar geen ruime stroomvoorziening aanwezig is en een eventueel aggregaat kleiner kan zijn.
Flexibiliteit en ruimte
Van de koffietafel in de kantine gaan we naar beneden waar de VBX8 glimt van nieuwigheid. Als je binnenstapt, valt gelijk op dat voor lichte tinten is gekozen. Dit maakt het interieur heel rustig en ruimtelijk. De monitoren in de techniekruimte hangen aan een rails, waardoor deze werkplekken heel flexibel ingericht kunnen worden. Er is plaats voor maar liefst 4 complete shadingposities en de ruimte is zo ontworpen dat er ook werkplekken voor bijvoorbeeld remote camera operators gemaakt kunnen worden.
Om fysieke ruimte te besparen, is het grootste deel van de apparatuur in cockpit-racken geplaatst. Hier valt meteen op dat zich in deze regiewagen een dubbele Blackmagic ATEM video switcher bevindt. Door een slimme koppeling kunnen ze het werk van elkaar overnemen, mocht er een uitvallen. Daarnaast is er een zogenaamde ‘rode rail’ waarmee je het programma toch kan doorschakelen als de schakeltafel onverhoopt even uitvalt. Een UPS zorgt dat de techniek niet opnieuw hoeft te worden opgestart als er een dipje zit in de stroomtoevoer. Het zijn slechts voorbeelden van de redundantie en extra zekerheden die zijn ingebouwd, om met deze regiewagen ook de meest kritische producties te kunnen draaien.
Hazenberg schuift de deels doorzichtige wand naar de ruime regieruimte open. Aan de regiedesk kun je makkelijk met 4 personen zitten. Daarachter zijn 3 flexplekken, die afhankelijk van de productie kunnen worden ingenomen door EVS/LSM-operators, remote camera operators, graphics operators, maar eventueel ook (eind)redactie of autocue. “Voor het ontwerp van de monitorwand hebben we goed geluisterd naar regisseurs. Prettige zichtlijnen zijn heel belangrijk en van niet te onderschatten belang bij langdurige producties. De monitoren in de regieruimte zijn allemaal 4K-OLED en uiteraard gekalibreerd. Ook hebben we heel bewust gekozen voor grote camera preview monitoren; een echte meerwaarde want regisseurs kunnen nog beter beoordelen of het plaatje gestoken scherp is.”
Isolatie
“Vanuit de carrosseriebouw is deze wagen al goed geïsoleerd, maar wij hebben zelf alle wanden en het plafond aan de binnenkant nog voorzien van Métisse. Dat zijn platen van gerecyclede spijkerbroeken, waarmee we extra thermische isolatie hebben toegepast én de akoestiek enorm hebben verbeterd. Dat laatste is erg belangrijk voor muziekproducties. Niet alleen om het geluid uit de DSP gekalibreerde afluistering goed te kunnen beoordelen, maar ook om het geluid van buiten zo veel mogelijk buiten te houden. Door de wanden eerst te verzwaren met speciale platen, die ondanks hun beperkte dikte van 5 mm, 10 kilogram per vierkante meter wegen, zorgen we ervoor dat we meer dan bij andere regiewagens het geluid buiten houden. Voor de wandafwerking gebruiken we ‘PET-vilt’, dat afkomstig is van gerecyclede PET-flessen. Ook dit helpt om de akoestiek te verbeteren. Het resultaat is een regie- en een audioruimte die, behalve dat ze heel stil zijn, ook nog klinken als een studio.”
De audioruimte is compact, maar zeer geschikt voor de meeste programma’s. Bij complexe muziekproducties wordt vaak samengewerkt met een losse audiowagen. In dat geval kan deze ruimte eenvoudig worden omgetoverd tot een tweede beeldregie, waar dan bijvoorbeeld een aparte regisseur de schermenregie kan schakelen.
Frisse lucht
VideobriX heeft veel nadruk gelegd op comfort in de VBX8. Hazenberg: “De omgeving moet zo ideaal mogelijk zijn voor het team dat hier soms hele lange dagen geconcentreerd in werkt. Er is uiteraard vloerverwarming en voor iedere ruimte een eigen regelbare airco. Ventilatie is iets dat vaak vergeten wordt. De VBX8 is daarom voorzien van een ingenieus ventilatiesysteem met een afzuiging per ruimte zoals je die ook in moderne woningen aantreft. Om te voorkomen dat onnodig veel warmte in de zomer of koude lucht in de winter wordt binnengelaten, is deze ventilatie CO2-gestuurd. Er wordt niet meer lucht afgezogen en verse lucht binnengelaten dan voor een gezond binnenklimaat noodzakelijk is. Het systeem zet automatisch de kleppen open wanneer de hoeveelheid CO2 oploopt. Als er slechts één persoon in de regie zit, hoef je immers minder lucht te verversen dan wanneer de hele ruimte vol zit. Dit betekent voor de mensen die in deze wagen werken dat ze in een gezonder binnenklimaat werken zonder onnodig energie te verspillen. We merkten in andere regieruimtes dat collega’s denken dat ze hoofdpijn krijgen als ze de hele dag naar schermen staren, maar vaak komt dit doordat er niet voldoende zuurstof in de ruimte is. Wat dat betreft is de VBX8 echt uniek.”
Slimme oplossingen en innovatief
Achter in de VBX8 bevindt zich een afgesloten rack met eigen koeling. “Het ‘VTR-rack’ is modulair opgebouwd. We zijn ook hierin heel flexibel”, geeft Hazenberg aan. “Op het gebied van recorders is er tegenwoordig veel variatie. Soms is een EVS/LSM gewenst en bij een andere productie wil de opdrachtgever graag werken met Hyperdecks of softwarematige opname op een computer. De ene keer is het in HD en de andere keer een culturele productie die graag registratie wil in 4K/50P. Daarom werken wij met schuifracken. We hoeven niet te schroeven in het 19-inch rack, maar schuiven er de modules in die gewenst zijn voor een productie. Voor onze flightcase-regiesets gebruiken we deze filosofie al enkele jaren, dus daarmee kunnen we deze wagen gemakkelijk op- of afschalen, naargelang de vraag van onze klant.”
Het is duidelijk dat het team van VideobriX met deze VBX8 een unieke regiewagen heeft opgeleverd. Afsluitend zegt Hazenberg: “Wij vinden het belangrijk om met onze opdrachtgevers een langdurige relatie op te bouwen. We willen waarborgen dat de projecten die we aannemen ook super goed verlopen. Alleen op die manier kunnen we ons blijvend onderscheiden en de creativiteit van de mensen met wie we werken optimaal faciliteren.”
Meer informatie: www.videobrix.nl/VBX8.
Bron: BM