Documentaire In dienst van de vrede van Playback Images gaat in première
Op woensdag 27 maart gaat de documentaire In dienst van de vrede in première bij het Mimik theater te Deventer. De film vertelt het verhaal over de UNIFIL-missie in Libanon waar tussen 1979 en 1985 ruim negenduizend Nederlandse, vaak dienstplichtige militairen aan deelnamen en getekend voor het leven terugkeerden.
Ze dachten op een veredelde strandvakantie te gaan, maar ze werden door verschillende partijen, waaronder bondgenoot Israël, onder vuur genomen. Negen Nederlandse militairen sneuvelden tijdens de vredesmissie. Toen Nederland in 1979 het verzoek kreeg om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon, ook wel Unifil genoemd, kwamen er tijdens de besluitvorming vooral veel politieke argumenten naar voren om wél te gaan.
Hierbij was de vrees voor imagoschade van Nederland als ze dit verzoek zouden afwijzen belangrijker dan het feit of een uitzending met veelal dienstplichtige soldaten in oorlog gebied wel verantwoord was. Een groot deel van de teruggekeerde militairen kampt na hun deelname aan de ‘vergeten missie’ dan ook met PTSS (posttraumatische stressstoornis). Dit jaar, 45 jaar na dato, is de situatie weer pijnlijk actueel vanwege de oorlog tussen Hamas en Israël. Die ook voor spanningen zorgt in het grensgebied tussen Israël en Libanon, waar de UNIFIL-missie nog altijd loopt.
Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm die in één klap bekend was toen in 2008 zijn zoon Dennis in Afghanistan door een bermbom werd gedood, is een van de prominenten die aan het woord komen in de documentaire In dienst van de vrede.
De documentaire is ontwikkeld en geproduceerd door het Amsterdamse productiebedrijf Playback Images. De regie is in handen van Jelmar Hoekstra die samen met producent Bas Bakker de dagelijkse leiding heeft over Playback Images. De film kwam mede tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds en V-fonds voor vrijheid, democratie en veteranen.
In dienst van de vrede zal vanaf april te zien zijn in premium filmhuizen door heel Nederland zoals Lantaren Venster, Focus, DNK, Aan de slinger, Cinema Enkhuizen, Cinema Oostereiland, Chasse theater, Slieker, Schuur, Heerenstraat theater, Cinecitta, Filmhuis Bussum, Mimik. Daarnaast zijn er speciale vertoningen zoals bij het Nationaal Militair Museum in Soest.
Na de distributie in de filmhuizen zal de documentaire waarschijnlijk ook te zien zijn bij een streamingdienst.
Bron: Playback Images/BM
Foto: Bert Kleine Schaars (Voorzitter Stichting Veteranen voor Libanon en Unifil veteraan)