EO maakt documentaire over Aramese genocide
Shayno Numansen werkt bij de Evangelische Omroep aan een 3LAB-documentaire over de Aramese genocide. De uitzending van de documentaire Genocide in Twente is gepland in september bij de EO op NPO 3.
Met deze documentaire willigt Shayno Numansen de wens in van haar overgrootvader die als kind deze genocide overleefde. In een videoboodschap die zij ontdekte, deed hij de oproep dat dit verhaal nooit vergeten mag worden. Zijn achterkleindochter ging hiermee aan de slag.
Zo maakte Shayno Numansen, die media, informatie en communicatie studeert aan de Saxion Hogeschool in Enschede eerder een videoproject over de Aramese genocide. Ze ging hiervoor naar Turkije en ontdekte wat het daar betekende om Aramees/Chaldeeuws te zijn: “Christenen adviseerden mij om mijn kruis af te doen. De Turken en de Koerden daar hebben zelfs denigrerende bijnamen voor mijn volk. Ze noemen ons slaaf of ongelovige.”
Lukt het Shayno om het verhaal van haar overgrootvader te vertellen in Nederland? Genocide in Twente laat zien wat tegenslag en pappen en nathouden met iemand doet. Maar het is een ook film die gaat over de kracht van steun en samenwerking. Zo was het video-project voor haar studie voor de EO aanleiding om Shayno de mogelijkheid te bieden voor NPO 3 een documentaire te maken. Recente publiciteit over Shayno zorgde ook voor betrokkenheid van landelijke politici. Shayno ontving zelfs uit de Turkse gemeenschap persoonlijke en hartverwarmende steunbetuigingen. En natuurlijk laat Shayno in haar film de onvoorwaardelijke support van haar familie zien en alle christelijke groepen die geleden hebben onder de genocide van 1915, waardoor zij zich steeds sterker voelt om haar verhaal te vertellen.
De EO zendt Genocide in Twente uit in het kader van 3LAB waarin jonge talenten films maken die ook interessant zijn voor een jong publiek .
Bron: EO/BM