Onthullende KRO-NCRV documentaireserie over restaurantmoord
vrijdag 10 januari 2025

Onthullende KRO-NCRV documentaireserie over restaurantmoord

Na de documentaireseries De villamoord en De pompmoord onthullen onderzoeksjournalisten van KRO-NCRV een mogelijk nieuwe gerechtelijke dwaling. De restaurantmoord gaat over een van de meest omstreden strafzaken uit de Nederlandse geschiedenis.

Zes jongeren, bekend als ‘De zes van Breda’, zaten jarenlang vast voor de brute moord in 1993 op een Chinese vrouw, ‘oma Mok’. Maar zijn zij wel de daders? In een vierdelige documentaireserie brengt het onderzoeksteam van KRO-NCRV nieuwe, schokkende feiten aan het licht die de zaak in een geheel nieuw perspectief plaatsen. De restaurantmoord is vanaf donderdag 23 januari exclusief te streamen op NPO Start.

Tijdens een warme zomernacht in Breda, begin juli 1993, wordt in restaurant Peacock een 56-jarige vrouw (in de buurt bekend als oma Mok) op gewelddadige wijze om het leven gebracht. De rechter veroordeelt een jaar later 3 jonge mannen en 3 jonge vrouwen, destijds in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. Het vonnis blijft in 2015 na een herzieningsprocedure in stand, ondanks sterke twijfels over de bekennende verklaringen van de vrouwelijke verdachten. Ook zijn nooit ooggetuigen gevonden of DNA-sporen aangetroffen die in hun richting wijzen.

Restaurantmoord2 564

In De restaurantmoord brengen onderzoeksjournalisten van KRO-NCRV veel nieuwe feiten en getuigenissen naar buiten over fouten en misstanden in het strafrechtelijk onderzoek. Advocaat Geert-Jan Knoops, die 4 van de 6 veroordeelden bijstaat, zegt dat deze nieuwe feiten door het Openbaar Ministerie niet genegeerd mogen worden: “De zaak moet op basis van deze documentaire heropend worden. Als dat niet gebeurt, dan laten wij in Nederland een enorme dwaling in stand die 6 mensenlevens heeft vernietigd.”

In de serie is het verhaal – op basis van het originele strafdossier – verfilmd met hoogwaardige cinematografie, in samenwerking met gerenommeerde fictiemakers. Regisseur Joost van Wijk: “Er waren geen opnames van de verhoren. Daarom hebben we gekozen om de belangrijkste verhoren letterlijk te verfilmen en dat ook te doen bij veel andere feiten uit het dossier. Daarbij verwijzen we bij iedere scène naar de onderliggende stukken en houden we ons aan de feiten. Op deze manier kunnen we een papieren verhaal letterlijk tot leven wekken.”

De verfilming is gedaan in nauwe samenwerking met scenarioschrijver Michael Leendertse (winnaar Gouden Kalf voor KRO-NCRV’s Rampvlucht) en regisseur Joost Reijmers (Ares, Bankier van het Verzet). Hiermee is De restaurantmoord de eerste onderzoeksjournalistieke streamingserie die waargebeurde feiten combineert met hoogwaardige verfilming.

De restaurantmoord is vanaf donderdag 23 januari exclusief te streamen bij KRO-NCRV op NPO Start.

Bron: KRO-NCRV

Bericht delen