Oranje van Boven – de keukens van de koning bij AVROTROS
Als gast van de koning en koningin tijdens de uitblinkerslunch raakt Yvette van Boven nieuwsgierig. Wie zijn er verantwoordelijk voor al dit soort ontvangsten? Hoe gaat het er in de keukens aan toe? Hoe wordt bepaald wat er geserveerd wordt?
Yvette kijkt als ‘stagiaire’ mee, steekt de handen uit de mouwen en leert de medewerkers, die vorm geven aan elk koninklijk onthaal aan het hof, goed kennen. Ze leert alles over de tradities en gebruiken, livreien van de lakeien, majestueuze boeketten, koninklijk tafeldekken en serveren vanaf schaal. Als kers op de koninklijke taart mag ze aan het einde van haar stage meehelpen bij een imposant staatsbanket.
Het programma Oranje van Boven – de keukens van de koning is geproduceerd door Kleine Storm en de eerste aflevering is zaterdag 23 november om 19.15 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.
Jaarlijks vinden er meer dan 200 ontvangsten plaats op Paleis Noordeinde, het Koninklijk Paleis Amsterdam en Paleis Huis ten Bosch. Van staatsbanketten tot uitblinkerslunches, van hartige hapjes bij de Appeltjes van Oranje tot madeleines bij de koffie met Europarlementariërs. Alles wat geserveerd wordt, komt uit de keukens van het hof. Met elkaar eten is een goede manier om een brug te slaan tussen mensen, culturen en landen. Dit speelt dan ook al eeuwenlang een belangrijke rol in de verbindende functie die het Koninklijk Huis heeft in Nederland.
Natuurlijk heeft Yvette grote belangstelling voor de receptuur van de koninklijke keukens en duikt zij in de gerechten uit de geschiedenis van de Oranjes. Wat stond en staat er op het menu, vroeger en nu? Yvette van Boven: “De vele dagen die ik mocht meedraaien bij zo’n geoliede machine als het Departement Hofmaarschalk van de Dienst Koninklijk Huis blijven me altijd bij. Ik leerde het team kennen als een grote familie: die hard werkt, alles tot in de puntjes verzorgt en verschrikkelijk collegiaal en vrolijk is. Ik ben er erg trots op dat ik van dit team heel even deel heb mogen uitmaken en mis ze nog elke dag, ze waren namelijk ook een beetje m’n eigen familie geworden.”
Bron: AVROTROS/BM
Foto: Oof Verschuren/AVROTROS