Tweede seizoen De Andere Kant Van Nederland in oktober bij RTL 5
Nederland is een van de rijkste landen van Europa, maar toch leeft bijna één miljoen Nederlanders onder de armoedegrens van 1100 euro per maand. Ondertussen wordt ook de kloof tussen arm en rijk steeds groter.
In De Andere Kant Van Nederland zoomen we in zes provincies in op de armste gemeenten van Nederland en leren we de verhalen kennen die schuilgaan achter de voordeuren in de armste wijken.
In de serie worden diverse huishoudens gevolgd, bestaand uit dappere mensen die elke maand weer alles op alles zetten om er het beste van te maken. De Andere Kant Van Nederland is vanaf dinsdag 13 oktober om 21.30 uur te zien bij RTL 5. Vincent TV Producties is de producent.
Drenthe
Assenaren Patrick en Alice hebben samen een schuld van 35.000 euro. Om dit af te lossen heeft het stel hulp ingeschakeld van een bewindvoerder en blijft er per week slechts 67 euro om van te leven. Ze leven als paganisten, een moderne vorm van hekserij waarin de kracht van de natuur centraal staat. Ze houden er bijvoorbeeld enorm van om rituelen uit te voeren of naar Fantasy Fairs te gaan, maar door de financiële problemen zit dat er bijna niet meer in. Nu Patrick zijn baan kwijt is geraakt vanwege een conflict met zijn baas, staat het stel voor nóg grotere financiële uitdagingen. Patrick solliciteert zich suf, maar helaas lukt het hem niet om passend nieuw werk te vinden.
Flevoland
De flamboyante Leroy uit Lelystad heeft in het verleden veel tegenslagen gekend. Als jongere was hij erg impulsief en belandde hij in de schulden door het doen van online aankopen en het afsluiten van leningen. Hij dacht deze schulden af te kunnen betalen door de prostitutie in te gaan; een wanhoopsdaad met een depressie tot gevolg. Sinds drie jaar zit hij in een schuldsaneringstraject om 78.000 euro af te betalen.
Friesland
De Friese Peter heeft een turbulent leven gehad: hij heeft jaren als kapitein op zee gewerkt, heeft in de gevangenis gezeten en is dakloos en verslaafd geweest. Nu hij zijn leven op de rit heeft, moet hij flink wat schulden uit zijn zwarte tijd afbetalen. Om dat te laten slagen, leeft hij van 50 euro in de week. Ondanks zijn kleine budget geeft Peter aan gelukkiger te zijn dan ooit: “Ik kan niet met geld omgaan. Ondanks dat ik vroeger rijkdom heb gekend, ben ik nu een stuk gelukkiger. Ik ben op het goede pad en samen met mijn hond Wolf kan ik de hele wereld aan.”
Gelderland
Martine en Anita zitten allebei diep in de put, tot ze elkaar in december 2016 ontmoeten in de daklozenopvang in Arnhem. Anita zwerft dan al 30 jaar over straat met een drugs- en drankverslaving. De twee worden verliefd en proberen sindsdien hun leven samen op te bouwen. Anita zit in de schuldsanering en heeft een schuld van 12.000 euro. Ze krijgt 60 euro per week van haar bewindvoerder. Martine heeft een schuld van 15.000 euro bij de Belastingdienst en moet van 60 euro per week rondkomen. Toch staat er iets groots op de planning; de dames gaan trouwen!
Noord-Holland
Esmeralda woont met haar drie pleegdochters en biologische zoon in een roze huisje in het pittoreske Floradorp in Amsterdam-Noord. Esmeralda leeft van haar uitkering en verdient geld door pleegkinderen op te vangen. Ze heeft een schuld van 3000 euro, doordat ze ooit een wasmachine op krediet heeft gekocht. Onderaan de streep houdt Esmeralda zo’n 200 euro in de week over om van te leven met haar vier inwonende kinderen. Esmeralda is door reuma en artrose volledig afgekeurd als verpleegkundige, maar het zorgen zit in haar bloed.
Zeeland
Alleenstaande vader Patrick woont met zijn drie stiefkinderen en twee biologische kinderen in het armste gedeelte van Vlissingen: het Middengebied. De Noorse moeder van de kinderen, de ex van Patrick, woont in Noorwegen. Patrick heeft geen recht op kindgebonden budget of een uitkering, omdat alle kinderen de Noorse nationaliteit van zijn ex-vrouw hebben. De kinderen hebben lange tijd bij de ouders van Patrick geleefd, terwijl hij zelf her en der bij mensen op banken sliep op zoek naar een huis en een baan.
Bron: RTL Nederland/BM