Anton Tobé, Voorzitter en programmamaker bij DNO
Anton Tobé is Voorzitter en programmamaker bij de lokale publieke omroep DNO met een goed uitgeruste studio in Zuidwolde. DNO wordt volgens Tobé goed beluisterd. “We hebben het niet gemeten. Maar toen er bij ons werd ingebroken en onze uitzendapparatuur gestolen was, stond de telefoon echt roodgloeiend met mensen die wilden weten waarom ze onze uitzendingen niet konden ontvangen.”
“Zo’n 40 van de 60 vrijwilligers die bij DNO actief zijn, hebben een leeftijd boven de 40 jaar. 20 tot 25 vrijwilligers zijn dagelijks of wekelijks betrokken bij de omroep. Jongeren blijven meestal niet zo lang. We zijn er wel trots op dat een aantal vrijwilligers, die hier begonnen zijn, terecht zijn gekomen bij RTV Drenthe, RTL, Hart van Nederland (SBS) en Radio 538.”
“Tijdens corona hebben we veel positieve reacties gekregen. In de eerste drie maanden van corona is bij DNO iedere dag tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 17.00 en 19.00 uur onze speciale corona-programmering direct online uitgezonden. We hebben toen veel verbindend werk kunnen doen, bijvoorbeeld door in overleg met de verpleeghuizen onze natuurfilms uit de buurt ‘s middags opnieuw uit te zenden zodat daar in de verpleeghuizen door bewoners naar gekeken kon worden. Ook heeft de omroep tijdens corona verslag gedaan van dodenherdenking in mei en is een lokaal concert hier live geregistreerd en uitgezonden.”
Ouderendag
“Er is veel werk gemaakt van Ouderendag die dit jaar voor zo’n 700 ouderen op locatie niet door kon gaan. Door dat dit jaar helemaal op TV te brengen kon iedereen het thuis meebeleven. Toen de avondklok werd ingevoerd hebben we in samenwerking met ondernemers een bingo-programma van stal gehaald, zodat we mensen die thuis zaten ook met spelletjes afleiding konden bezorgen.”
“Bij DNO wordt twee keer per maand de raadsvergadering live uitgezonden. En die wordt dan eerst netjes voorbeschouwd, zodat mensen een idee hebben welke besluiten er op de agenda staan. We hebben ook aandacht besteedt aan de Tweede Kamerverkiezing in ons politieke programma. We hebben uitvoerig gesproken met verkiesbare kandidaten voor de Tweede Kamer die uit ons verzorgingsgebied (Noord Overijssel, Zuidwest Drenthe) komen.”
Inkomsten
“Bij DNO merkten makers ook dat mensen thuis het beeld aan hebben staan tijdens onze radio-uitzendingen. Mensen hadden bijvoorbeeld commentaar, omdat presentatoren dezelfde kleren van een week eerder aan hadden. We lopen dit jaar wel wat reclame-inkomsten mis. Van de 40.000 euro die we hier jaarlijks uitgeven komt 10.000 euro uit reclame, maar het is gelukkig dankzij de tijdelijke extra ondersteuning van het ministerie van OC&W geen probleem om op de been te blijven. Door het wegvallen van andere lokale media neemt het belang van een lokale omroep – en daarmee de druk op vrijwilligers – toe in dit gebied. Het is wel belangrijk dat de politiek zich dat realiseert en zorgt dat we dit kunnen blijven doen.”
Bron: BM