Burgemeester Gerrit Jan Gorter over de Lokale Omroep Zeewolde
Burgemeester Gerrit Jan Gorter is al 14 jaar burgemeester in Zeewolde. Een gemeente die eigenlijk pas in 1984 is ontstaan. Sindsdien groeide de gemeente uit tot een dorp met 9.000 huizen en 22.500 inwoners. En 30 procent van de inwoners is jonger dan 25 jaar.
Gerrit Jan Gorter: “Inwoners hebben hier een sterke binding met het dorp want ze hebben het echt met elkaar vanaf de grond af aan opgebouwd. Nu kent de stad bijvoorbeeld 33 sportverenigingen die door inwoners zelf begonnen zijn. Die lokale betrokkenheid is hier erg belangrijk. Ze zijn hier gewend om de dingen die ze nodig hebben allemaal zelf te doen.”
“Ik ben heel enthousiast over de rol die de Lokale Omroep Zeewolde – die uit enthousiaste vrijwilligers bestaat – hier in Zeewolde speelt. En de samenwerking met hen is goed. Vooral in deze corona-tijd waar we voor communicatie nu ook meer op elkaar zijn aangewezen. We kunnen elkaar hier makkelijk vinden en alle politici zijn regelmatig te horen in programma’s van de omroep. De omroep heeft nu een creatief en leuk team. De programma’s worden vooral via YouTube en Facebook uitgezonden, maar zijn sinds kort ook te zien/beluisteren op de kabel: via kanaal 36 op Ziggo.”
Raadsvergaderingen
“Alle raadsvergaderingen worden tegenwoordig live gestreamd vanuit het theater, waar we corona-proof kunnen vergaderen. De omroep maakte afgelopen december een eigen Sinterklaasjournaal. Ook events als het Sportgala en Koningsdag konden tijdens speciale uitzendingen van de omroepen worden meebeleefd.”
“Ik ben opgegroeid met de lokale omroep van Raalte en die was behoorlijk actief. Ik snap welke meerwaarde een lokale omroep voor een jonge gemeenschap als Zeewolde kan hebben. In de provincie Flevoland is de samenhang tussen steden en dorpen niet zo groot, omdat we hier echt ver van elkaar afzitten. Hier denken we niet in wandelkilometers maar in autokilometers. Je moet hier 25 kilometer rijden om bij de volgende stad te komen.”
Lokaal nieuws
“Ook zijn we blij met Omroep Flevoland, maar voor lokaal nieuws hebben we hier echt een lokale omroep nodig. De krant Zeewolde Actueel wordt hier door inwoners goed gelezen. Ze brengen het actuele nieuws. Ook hebben we hier het maandblad Blik op Zeewolde en verschijnt De Stentor in dit gebied. Op dit moment speelt er een grote discussie over datacenters in het gebied waar door de lokale media ook wordt samengewerkt. We hebben hier weinig te klagen over journalistiek rond de raadzaal.”
De huidige lokale omroep heeft haar zendmachtiging sinds 2016. “De lokale omroep van Zeewolde is een enthousiaste fanatieke club en ik hoop dat ze dat blijven volhouden. We hebben ze hier echt nodig om ons als dorp goed door te blijven ontwikkelen. Mijn jarenlange ervaring in het Openbaar Bestuur heeft mij 1 ding geleerd: van centralisering wordt nooit iemand beter. Feitelijk betekent een streekomroep hier het opheffen van je lokale omroep. En dat moeten we niet doen want we hebben al een regionale omroep hier. Overigens hebben we hier in de raad nog niet gesproken over hoe we met elkaar aankijken tegen een streekomroep.”
Mediabeleid
“We hebben als gemeente geen speciaal mediabeleid. De lokale omroep valt bij ons onder de wethouder Kunst & Cultuur. En communicatie in meer bredere zin valt onder mij. Toen de vorige omroep niet in staat bleek iets van de grond te tillen, hebben we wel als raad gezegd dat een nieuwe club het mocht gaan proberen. Dat zou je een beleidsbeslissing kunnen noemen.”
Bron: BM