Carolien Dieleman, Voorzitter van het PBO bij Open Rotterdam
“Er zijn grote verschillen tussen een lokale en een regionale omroep”, zegt Carolien Dieleman, PBO-voorzitter bij lokale omroep Open Rotterdam. “RTV Rijnmond moet zich als regionale omroep richten op het nieuws uit de regio en moet zich dus ook met bijvoorbeeld nieuws uit Den Briel bezighouden. Bij Open Rotterdam focussen wij ons echt de stad en op wijk- en straatniveau. Ook ben ik trots op onze samenwerking met de Rotterdamse onderzoeksjournalisten van Vers Beton, die echt hele andere kanten van onze stad laten zien.”
De gemeente Rotterdam neemt Open Rotterdam behoorlijk serieus. “Dat blijkt uit het feit dat ze ons ook beheerder gemaakt hebben van een speciale mediaregeling voor Rotterdamse producenten en programmamakers, waarbij de omroep jaarlijks 30 maal 15.000 euro mag toekennen aan mensen met een goed idee voor een filmproductie. In het team dat de aanvragen beoordeelt, zitten PBO-leden. De hoofdredacteur van Open Rotterdam heeft daarin een adviserende rol.”
“Omdat niet iedereen goed kan schrijven, die in beeld denkt, laten we de makers altijd via een mondelinge pitch toelichting geven op het schriftelijk ingediende plan. Dat voegt echt iets toe. En die werkwijze levert juweeltjes op. Juweeltjes die soms ook te zien zijn bij de NPO.”
“Dat wij als PBO-leden (PBO is het Programmabeleid Bepalend Orgaan) de mediacommissie vormen en ook de budgetten mogen toekennen, maakt dat we echt zien wat er speelt in de stad. Zo hebben we rond corona, in een extra ronde, bijvoorbeeld 80 voorstellen gekregen over allerlei zaken die in Rotterdam spelen. Hoewel we er uiteindelijk maar 15 konden honoreren hebben we wel van alle voorstellen kennis kunnen nemen. Wat me is opgevallen is dat ook een humoristische aanpak rondom corona het goed doet. Het maakt het even wat lichter.”
Podcasts en YouTube
“Op dit moment zien we dat de podcast steeds populairder wordt. Een mooie ontwikkeling, ook omdat we hier geen radio maken. Op YouTube scoren we goed onder jongeren. Een regelrechte hit was het programma Ezki’s Schoolleven waarin de jonge acteurs heel herkenbare problemen en kwesties aan de kaak stellen als op het verkeerde pad raken, ruzie hebben, verliefd zijn enzovoorts. Dit programma werd door veel jongeren gevolgd. Open Rotterdam kun je online goed vinden maar we zenden niet de hele dag uit. Dat maakt het soms ingewikkeld om te laten zien wat voor moois hier allemaal gemaakt wordt.”
Open Rotterdam is de eerste streekomroep die van de NLPO het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen heeft gekregen. “Daar zijn we hartstikke trots op. Er ging een behoorlijk intensieve review aan vooraf. Mooi aan dat keurmerk is dat het je ook tussentijds handvatten geeft om de kwaliteit van je omroep te bewaken. Ik vind het PBO een hele levendige, open club. Ik geloof dat als je goed kan samenwerken je ook minder snel negatieve kritiek krijgt. Dat mensen dan eerst de dialoog met je zoeken voordat ze je veroordelen.”
PBO-voorzitter Carolien Dieleman ontvangt keurmerk uit handen van directeur-bestuurder Marc Visch van de NLPO
“We werken goed samen met RTV Rijnmond en we vinden het allebei heel gezond dat er twee omroepen (deels) in hetzelfde gebied actief zijn. Rijnmond doet bijvoorbeeld veel aan verslaglegging van regionale en professionele sport waar wij – op een klein sportfilmfestival na – vooral op de amateursport of specifieke sportuitingen als skaten gericht zijn. Ook bijzonder was een serie portretten over Rotterdamse rappers met zeer diverse achtergronden en zeer uiteenlopende drijfveren die in hun teksten tot uitdrukking worden gebracht.”
“Sommige omroepen werken nu nog op een manier die tientallen jaren geleden al achterhaald was. Nu niet op sociale media zitten vind ik ondenkbaar. Er kan nu zoveel meer. En er gebeurt ook zoveel meer. De uitdaging zit hem als omroep vooral in hoe je als stadsomroep heel zichtbaar kunt zijn en blijven op sociale media. De leden van het PBO geven nu bijvoorbeeld via WhatsApp rechtstreeks onderwerpen door aan de redactie van Open Rotterdam, als ze via hun achterban interessante nieuwtjes tegen komen. Dat werkt prima en vergroot de betrokkenheid tussen PBO en redactie.”
Corona
“Als PBO hebben toen de pandemie begon eerst geprobeerd ons overleg online te doen, maar dat werkte niet. De vergadering sloeg dood. Daarna hebben we tweemaal – volledig coronaproof – vergaderd op verschillende locaties en zo ook de pitches voor de Mediaregeling door kunnen laten gaan onder dezelfde strikte voorwaarden.”
“We hopen als PBO dat een nieuw kabinet de rol van een actieve lokale omroep onderkent en daar meer geld voor vrij maakt. Bij ons loopt zoveel talent rond met allemaal verschillende achtergronden, die zo door kunnen stromen naar andere media. En die de berichtgeving in Nederland nog zoveel diverser zouden kunnen maken. We zouden bij Open Rotterdam nog veel meer tijd willen besteden aan de coaching van dat talent. De gemeente hoeft geen grote communicatie-afdeling te hebben als ze gewoon investeert in een goede lokale publieke omroep.”
Bron: BM