Gerard Schuiteman over het initiatief Nieuwsplein33
woensdag 31 maart 2021

Gerard Schuiteman over het initiatief Nieuwsplein33

Als het aan Gerard Schuiteman ligt – de zakelijk directeur van RTV Utrecht – moet het mediaplatform Nieuwsplein33 vanaf 1 oktober 2021 de lokale omroep 3.0 worden in Amersfoort en Leusden.

RTV Utrecht is samen met uitgever BDU Media, Bibliotheek Eemland en onderzoekscollectief De Stadsbron een van de vier initiatiefnemers achter Nieuwsplein33. Via sociale media, een website en een app worden straks verhalen online bij bijna 200.000 inwoners uit het gebied aangeboden.

Gerard Schuiteman: “De gemeente Amersfoort heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de behoeften van haar inwoners en concludeerde dat de stad een ‘innovatieve en journalistieke’ omroep nodig had. Met BDU Media, de bibliotheek en De Stadsbron werken wij in dit gebied al een tijd samen en maken wij met elkaar onder andere podcasts en organiseren wij debatavonden in de bibliotheek. Dat gaat heel goed en het werd gezien in de gemeente. Toen de gemeente de procedure opstartte van de lokale aanwijzing hebben we met elkaar besproken hoe we deze vraag van de gemeenten Amersfoort en Leusden goed in konden vullen. Het resultaat is Nieuwsplein33.”

Nieuwsplein33

Commissariaat voor de Media
Vanaf begin oktober kan door het Commissariaat voor de Media (CvdM) een nieuwe uitzendconcessie verstrekt worden. Afgelopen week hebben de initiatiefnemers achter Nieuwsplein33 met elkaar een stichting opgezet en hun plan naar het Commissariaat voor de Media gestuurd met het verzoek of zij de ‘aanwijzing’ in het uitzendgebied Amersfoort en Leusden kunnen krijgen.

“Het Commissariaat vraagt dan eerst aan de gemeenten om advies hierover. Omdat ons plan is afgestemd op door de gemeenten geformuleerde wensen zijn wij heel optimistisch. We kiezen ervoor geen traditionele tv en radio te bieden, maar journalistieke verhalen in de vorm van geschreven tekst, podcasts, video en debat en zullen die verspreiden via verschillende digitale kanalen zoals een app, website en sociale media.”

Normaal zie je dat een lokale omroep de vergunning krijgt en dan samenwerkingspartners gaat zoeken. Hier doen de initiatiefnemers het anders. “Wij hebben het omgedraaid en zijn als bekende samenwerkingspartners bij elkaar gaan zitten en hebben met elkaar het plan gemaakt, een stichting opgezet, en de aanvraag gedaan bij het commissariaat. Die samenwerking aan de voorkant vanaf het eerste begin al organiseren is de eerste keer dat dat in Nederland zo gebeurt. Het plan sluit aan op de criteria van beide gemeenten en ook op de adviezen van de Raad voor Cultuur om niet te blijven focussen op traditionele media als tv en radio, en om de journalistiek te versterken door samen te werken.”

Relevantie
Als zakelijk directeur van de regionale omroep RTV Utrecht is hij niet bang dat Nieuwsplein33 kijkers en luisteraars bij ‘zijn’ omroep RTV Utrecht weghaalt. “Nee, je moet er anders naar kijken want het bereik wordt juist groter. Allereerst maken we met de partners, met ieder zijn eigen expertise, netwerk en kennis in dit gebied, meer goeie journalistieke verhalen en door dat met de lokale omroep te doen neemt dat alleen maar toe. Verspreiding van die content gaat via meerdere platformen en daardoor worden meer mensen bereikt en neemt de relevantie toe. Op de tweede plaats organiseren we zo – rond de tweede stad in onze provincie – een sterk nieuwsmerk, waar wij niet alleen nauw bij betrokken zijn, maar waardoor wij ook dichter bij de inwoners in dit gebied kunnen staan. Dus… betere journalistiek, meer verhalen, dichter bij de mensen en een groter bereik. De inwoners van Amersfoort en Leusden plukken daarvan de vruchten, wat wil je nog meer?”

In de komende weken gaan de initiatiefnemers hard aan de slag met het verder invullen van de leden voor de Mediaraad. “Daarmee zijn we al heel ver en omdat nu de aanvraag bij het Commissariaat is ingediend is het belangrijk om een representatieve Mediaraad (of PBO, AV) te hebben die de belangrijkste stromingen uit Leusden en Amersfoort vertegenwoordigt en erop toe kan zien dat de inwoners van beide gemeenten zich herkennen in de plannen en de verhalen van de omroep. Veel lokale omroepen denken op dit moment na over hoe ze in de toekomst verder willen. Hopelijk kunnen we met Nieuwsplein33 laten zien dat dit één van de mogelijkheden is, waarbij je het spaarzame geld vooral aan journalistiek kunt besteden.”

Hier is het plan te lezen dat de initiatiefnemers achter Nieuwsplein33 hebben ingediend.

Bron: BM
Foto: Rogier Veldman/RTV Utrecht

Bericht delen