Wilma de Kluizenaar, Voorzitter van het PBO bij RTV Maastricht
Bij RTV Maastricht werken nu ongeveer 100 vrijwilligers en zijn 7 FTE-medewerkers in vaste dienst. De lokale omroep is zeven dagen per week te vinden op radio, tv en sociale media en bereikt wekelijks 72.000 inwoners van de 110.000 inwoners in dit uitzendgebied.
Wilma de Kluizenaar, voorzitter van het PBO bij RTV Maastricht: “De leden van het PBO van RTV Maastricht zijn een afspiegeling van de bevolkingssamenstelling van Maastricht, zo zit er in ons PBO een Engelstalige student omdat we in dit gebied veel internationale studenten en expats hebben. Een deel van onze berichtgeving kun je ook in het Engels op onze Facebook- en Instagram-pagina terugvinden. Recent was dit ook het PBO-lid dat bij de redactie de mentale gezondheid van studenten op de agenda heeft gezet wegens de invloed van corona. Voor die tijd vergaderden we op de redactie en we kennen de mensen op de vloer.”
Kookprogramma
“Als PBO hebben we nu onder andere aandacht voor thema’s als corona, geestelijke en fysieke gezondheid, laaggeletterdheid en armoede. En die aandacht resulteert dan in bijvoorbeeld een item in het vrijwilligersprogramma Vitrien over koken, waar eenvoudige gerechten met gezonde voeding aan bod komen.”
“Een nieuw programma is Wie is het in … en dan wordt verslag gedaan uit één van de 44 wijken of buurten in Maastricht. Daar komen de bewoners zelf aan het woord en hoor je wat er echt speelt in zo’n buurt. In coronatijd hebben we twee keer zoveel nieuws en informatie programma’s uitgezonden als daarvoor. Troost-tv in de vorm van oude producties en muziekprogramma’s en 25 hoogmissen. Over de hele linie – bij zowel tv als radio – is de wekelijkse aandacht van de inwoners grofweg verdubbeld.”
Wettelijke ICE-norm
“Ook besteden we met het PBO drie bijeenkomsten aan het controleren van de wettelijke ICE-norm (percentage Informatie, Cultuur, Educatie) waar iedere lokale publieke omroep in Nederland aan moet voldoen. De werkwijze is als volgt: twee PBO leden beluisteren/bekijken hetzelfde programma en vullen onafhankelijk van elkaar een formulier in. Vervolgens bespreken we in de vergadering vooral de verschillen tussen de ingevulde formulieren en trekken conclusies, waar de aanwezige hoofdredacteur mee verder kan.”
Het ICE-formulier van RTV Maastricht is hier te vinden.
“Ons PBO is met negen leden nu een goede afspiegeling van onze lokale samenleving. Met als doelstelling informatie van de verschillende bevolkingsgroepen te delen, zoals bijvoorbeeld de autochtone Maastrichtenaar en de nieuwkomer. Dat betekent ook programma’s in Maastrichts dialect en in het Engels. Meestal is de hoofdredactie bij de acht vergaderingen die we jaarlijks hebben aanwezig.”
Achterbannen
“Waar we de komende tijd binnen het PBO extra aandacht aan gaan besteden is hoe we meer informatie en ideeën uit onze achterbannen kunnen ophalen. De relatie tussen de gemeente en RTV Maastricht is coöperatief en functioneel maar we denken allebei dat dat nog beter kan. Ik denk nog steeds dat het PBO de beste manier is om je lokale worteling als omroep te borgen. Daar zou ik niets aan veranderen.”
Bron: BM