Zorgeloos televisie kijken met de juiste spouwmuur isolatie
Wil jij zorgeloos televisie kunnen kijken, zonder dat de buren last van je hebben? Dan is spouwmuurisolatie de oplossing. Bij het isoleren van de spouwmuren denken we vaak alleen aan het binnenhouden van de warmte en ook het buiten houden van de kou.
Logisch ook, aangezien dit de voornaamste reden is dat mensen ervoor kiezen dit te doen. Het is daarom dus ook niet voor niets naast zonnepanelen één van de populairste manieren om de woning te verduurzamen. Zo draag je bij aan een beter en schoner milieu en zorg je ervoor dat je flink wat geld bespaart omdat je niet zoveel meer hoeft te stoken. Toch heeft spouwmuurisolatie nog een ander groot voordeel en dat is dat het ook een akoestische isolatie heeft, in plaats van alleen thermisch. Uiteraard hangt dit wel af van het type isolatie, maar daarover vertellen we je graag meer.
Verschillende vormen van isolatie
Wanneer we het hebben over isoleren, dan kan dit op een aantal verschillende manieren. Zo kennen we thermische isolatie, wat inhoudt dat je gaat isoleren om de temperatuur van een bepaalde ruimte beter te kunnen reguleren en kennen we akoestische isolatie, dat ervoor zorgt dat het geluid wordt beperkt, bijvoorbeeld in een concertzaal, maar ook de grote geluidswanden die we vaak zien langs de snelweg. Helemaal wanneer je een oudere woning hebt, is de combinatie van deze twee natuurlijk perfect. Vooral omdat deze huizen vaak gehorig zijn en ook wat kouder aanvoelen.
Hoeveel geluid kan spouwmuurisolatie tegenhouden?
Om je huis te laten isoleren tegen geluidsoverlast, is het goed te weten wanneer je nu eigenlijk last hebt van bepaalde geluiden of wanneer de ander last heeft van jou. Stel dat de buurman iedere avond tot diep in de nacht zijn televisie hard heeft staan, dan is het vaak veel beter om het gesprek aan te gaan, dan dat je enorm veel geld investeert in het laten isoleren van de woning, puur vanwege het geluid. Daarbij komt ook dat je niet zeker weet in welke mate het geluid wordt tegengehouden, iets wat we bij warmte en ook kou wel weten. Het geluidsisolerende effect is vooral afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Hoe dikker en ‘wolliger’ de laag is, hoe meer geluid deze zal tegenhouden. Harde, stugge materialen hebben deze eigenschap stukken minder, hiervan hoef je maar weinig geluiddemping te verwachten, maar werken juist wel weer extra goed als thermische isolatie.
Schakel een isolatiespecialist in
Om uiteindelijk de beslissing te nemen of je wel of niet kiest voor het isoleren van de muren, is het raadzaam een specialist met je mee te laten kijken. Niet alleen kunnen ze je een inschatting geven van het effect, maar ook meedenken over andere zaken, zoals het type isolatie. Helemaal wanneer je een wat oudere woning hebt, kan het zijn dat je, wanneer het gaat om het geluid, niet eens voldoende hebt aan isoleren van de spouwmuren. Een isolatiespecialist weet namelijk alles over de geleiding van zowel warmte als geluid en kan samen met jou kijken of er eventueel nog andere aanpassingen nodig zijn of dat het simpelweg een kwestie van accepteren is.