Argos podcastserie: Vriend van Volkert
maandag 24 juni 2024

Argos podcastserie: Vriend van Volkert

Wie hielp Volkert van der Graaf aan het pistool waarmee hij de aanslag op Pim Fortuyn pleegde? Politie en Openbaar Ministerie zagen oud-kompaan van topcrimineel Stanley Hillis als mogelijke leverancier van het moordwapen.

In de zevendelige podcastserie Vriend van Volkert probeert journalist Eric Arends uit te zoeken welke rol Paul Molhoek in de zaak speelde. In het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn hebben politie en het Openbaar Ministerie Paul Molhoek maandenlang aangemerkt als betrokkene.

Molhoek woonde in het Wageningse kantoorpand van Volkert van der Graaf en was in het verleden veroordeeld wegens verboden wapenbezit. Hij stond op de radar van de inlichtingendienst. Toch is zijn rol in het proces tegen Van der G. nagenoeg onbesproken gebleven en nauwelijks in de publiciteit geweest.

Hoewel politie en OM uiteindelijk afstapten van het scenario waarin Molhoek de leverancier van het moordwapen zou zijn, had het OM dit uitgebreider aan de rechter kunnen voorleggen, zegt hoogleraar strafrecht Sven Brinkhoff in de podcast. In het requisitoir van de officier van justitie wordt slechts kort en in algemene bewoordingen verwezen naar een onderzoek – dat op niets uitliep – naar mogelijke leveranciers van het pistool.

“Ik vind het best relevant, ook voor een rechter”, aldus Brinkhoff. “We wisten wie de trekker over heeft gehaald. Maar voor die zaak is het toch relevant: waar kwam dan het moordwapen vandaan? Het is niet eens zozeer belangrijk voor de veroordeling van Volkert, maar wel voor het totale plaatje van de zaak, en zeker richting de samenleving, dat alles is uitgezocht.”

Verscheidene (oud-)politiemensen vermoeden dat Molhoek destijds een informant was van de AIVD en dat hij de groep milieu- en dierenrechtenactivisten rond Volkert in de gaten moest houden.

De zevendelige podcastserie Vriend van Volkert van Argos is een zoektocht naar een onbekend hoofdstuk in een politieke moordzaak die Nederland ten diepste schokte. De eerste drie afleveringen zijn nu online, onder meer op NPO Luister.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen