Consument versus klant: Wat is het verschil?
Ten onrechte worden termen als consument en klant wel eens door elkaar gebruikt en bovendien denken sommige ondernemers ook ten onrechte dat elke consument een potentiële klant is. In dit artikel gaan we op beide nader in: Wat is het verschil tussen consument en klant, en hoe maak je van een consument daadwerkelijk een klant.
Om te kijken wat het verschil is tussen consument en klant gaan we beide begrippen eerst even definiëren. Volgens een gangbare definitie, zoals deze bijvoorbeeld wordt gebruikt door Wikipedia is een consument een persoon of huishouden die goederen en diensten consumeert welke worden geproduceerd in de economie. De wet specificeert het nog iets nauwer. Daarin is een consument iemand die handelt voor doeleinden die buiten zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit vallen. In andere woorden: een consument is iemand die niet handelt in uitoefening van een beroep of bedrijf.
En wat is dan een klant? Een klant is iemand die een product of een dienst tegen betaling bij een leverancier afneemt. De klant kan een persoon, een bedrijf maar ook een consument zijn. Niet iedere klant is dus een consument en niet iedere consument is een klant, of is jouw klant.
Maak van een consument een klant
Om een consument tot klant te maken dien je hem of haar namelijk te overtuigen om bij jou te kopen. Dat doe je uiteraard door voor een goede propositie te zorgen. Dus door het product of de dienst die de klant belangrijk vindt aan te bieden tegen de juiste prijs, op het juiste moment en op de juiste plek en daarmee dus een behoefte te bevredigen. Er is echter meer wat de consument doet besluiten om bij jouw bedrijf klant te worden, of juist niet. Dat is bijvoorbeeld het betaalgemak of concreter: de mogelijkheid om zelf te beslissen hoe er wordt betaald.
Faciliteer cashless betalingen
Daarbij speelt een rol dat steeds meer particulieren, want dat zijn consumenten dus, in Nederland geen betalingen meer willen doen met contant geld. Velen hebben zelfs geen contant geld meer op zak. Iedereen heeft immers een of zelfs meerdere pinpassen bij zich of is zelfs nog een stapje verder betaalt via een e-wallet op de smartphone. Nederland loopt, met Noorwegen en Zweden, voorop als het gaat om cashless betalen.
Wil je dus de consument optimaal bedienen en tot klant maken en als klant behouden dan dien je deze cashless betalingen zo goed mogelijk te faciliteren. Op elk moment en op elke plek. Dus niet alleen op de zaak of in de winkel, maar ook als je bij de klant thuis bent, onderweg of bijvoorbeeld op de markt. En ook op het terras. Zodat die klant niet hoeft op te staan en naar de centrale kassa hoeft te lopen omdat jij geen mobiel pinapparaat hebt. En daarbij is het dan ook belangrijk dat jouw betaalterminal altijd probleemloos functioneert. Niets is namelijk zo irritant voor een klant als een haperende pinautomaat of zelfs de vraag “kunt u niet anders betalen?” Dat zijn afknappers die tot afhakers leiden. En dan wordt de consument dus niet een klant. Althans niet bij jouw bedrijf!
De modernste pinautomaat kopen
Wil je dus de betaalmethode die de klant het liefste gebruikt, cashless, zo optimaal mogelijk ondersteunen, dan is het van belang om een modern mobiel pinapparaat te hebben. Eentje die overal en altijd werkt. Liefst dus eentje die zowel op Wifi werkt (bij jou op de zaak), als ook verbinding kan leggen via het 4G netwerk, dat overal in Nederland beschikbaar is, zodat je ook onderweg betalingen kunt accepteren. Bovendien wil je dat de apparatuur beschikt over uitstekende batterijen zodat je niet halverwege de dag te maken krijgt met een betaalterminal die uit is gevallen. Wil je precies zo’n soort pinautomaat kopen, dan kun je het beste even een kijkje nemen in het uitgebreide assortiment van myPOS. Daar vind je voor elke situatie en elk type bedrijf de geschikte mobiele betaaloplossing. En het fijne is dat je na de aanschaf van het apparaat niet vast zit aan maandelijkse kosten. Je betaalt enkel per transactie.