NPO sluit deals met Netflix, KPN en Videoland
De publieke omroep gaat serieus werk maken van rechtenmanagement en exploitatie van haar programma’s. Met KPN, Videoland én Netflix zijn inmiddels de eerste deals gesloten. “De kwaliteit van Nederlandse content heeft absoluut meer potentie als het gaat om internationale verkoop dan tot dusver is benut.”
Die uitspraak is van Michael Spendel, managing director NPO Coöperatie voor Rechtenmanagement en Exploitatie, kortweg Dutch CORE zoals de naam van zijn kleine organisatie luidt die kantoor houdt (in het pand van de VPRO) op het Media Park. “Enerzijds houden we ons bezig met een intern proces: zorgen dat op een eenduidige manier alle rechteninformatie van de programma’s wordt vastgelegd,” aldus Spendel. “We zijn een Europese aanbesteding gestart om daarvoor een passend systeem te selecteren. Dutch CORE gaat die dienst dan leveren aan alle publieke omroepen en de NPO, zodat straks bijvoorbeeld met één druk op de knop zichtbaar wordt welke series op NPO Start kunnen worden geplaatst.”
Anderzijds is men begonnen aan een experimentele fase om dramaseries en documentaires aan te bieden aan Nederlandse streaming VOD-partijen. “Er is nu een catalogus van 25 series en met Netflix, KPN en Videoland hebben we op hoofdlijnen al een overeenkomst.” Zo is de BNNVARA-serie Overspel sinds 1 april te zien in het KPN pluspakket en ook het Nederlands-Vlaamse Als de dijken breken (EO) komt binnenkort online beschikbaar, evenals het uit 2004 daterende Kinderen geen Bezwaar (BNNVARA), bij Videoland.
Spendel was ook aanwezig tijdens MIPTV in Cannes, de internationale programmamarkt. “Enerzijds om met partijen als Netflix en Amazon te praten, dus voor de internationale sales, maar anderzijds ook – en dat is mijn derde opdracht – om te kijken hoe we ons als publieke omroep gezamenlijk beter en efficiënter internationaal kunnen presenteren. Met die bril op ben ik bijvoorbeeld gaan praten met de Denen en andere partijen die internationaal zo succesvol zijn. De kwaliteit van Nederlandse content heeft absoluut meer potentie als het gaat om internationale verkoop dan tot dusver is benut. Op het documentaire vlak is wat dat betreft al veel bereikt, je merkt dat Nederland daar een sterke naam heeft opgebouwd. Met alle nieuwe VOD-partijen die ontstaan, is de markt voor ons weer een stuk dichterbij gekomen.”
“Netflix heeft me met open armen ontvangen, die wilden heel graag in gesprek over Nederlandse titels,” benadrukt Spendel. “Op 1 mei komen daar de VPRO-serie Bellicher en La Famiglia (AVROTROS) online. De documentairelijst die kan worden gelicenseerd, is nu ook gereed, dus ik hoop dat binnenkort ook de eerste Nederlandse documentaires online beschikbaar komen.”
Bron: BM