Omroep WNL en NPO Luister lanceren podcast De jongen zonder gisteren
Stel je voor dat je wakker wordt in een ziekenhuis zonder geheugen. Al je herinneringen zijn door een hersenontsteking gewist. Het overkomt de 21-jarige Jur Deitmers als hij in 2017 aan Harvard studeert.
Jur ontwaakt in een onbekende wereld. Hij weet zijn naam niet meer, weet zelfs niet wie zijn moeder is, iedereen is een vreemde. Het enige wat hij nog kan is praten en pianospelen. Verder is 21 jaar leven volledig weg. Hoe bouw je dan weer je oude – of misschien wel nieuwe – leven zelf op?
Zoals Jur Deitmers zelf zegt: “Het was alsof ik een gast was in mijn eigen leven. Er wordt je verteld: dit is je kamer, dit zijn je kleren, hier woonden we vroeger, hier zat je op school en hier speelde je hockey.”
In de meeslepende vijfdelige podcastserie De jongen zonder gisteren voor NPO Luister neemt podcastmaker Josephine van der Erve, een studievriendin van Jur en journalist bij WNL, de luisteraar mee op Jurs zoektocht. Waar begin je als je alles bent vergeten? Hoe ontwikkelt je identiteit zich? Vindt Jur zijn oude zelf ooit nog terug? En wat zegt het verhaal van Jur over de vraag: wie ben ik eigenlijk?
Jur Deitmers: “De Jur van voor mijn geheugenverlies voelt als een vreemde.” Herinneringen zijn ons waardevolste bezit. Het maakt ons tot wie wij zijn. De mooie, maar ook de pijnlijke herinneringen. Jur kijkt door zijn gewiste geheugen anders naar de wereld om zich heen, hij leeft zonder bagage. Wat kunnen we van hem leren?
Podcastmaker Josephine van der Erve: “Het was een fascinerend verhaal om te maken. Deze podcast belicht de belangrijke thema’s in het leven. Wat is vriendschap? Hoe vormen je ervaringen je? Wie ben ik? Door Jur besef ik hoe mijn herinneringen mij soms beperken. Ik weet zeker dat de wereld een mooiere plek is als we allemaal wat minder geheugen hebben.”
Vanaf maandag 8 april zijn alle afleveringen van De jongen zonder gisteren te beluisteren op de gratis NPO Luister-app. Wekelijks verschijnen afleveringen op de andere podcastplatformen.
Bron: NPO/BM