NOVA stopt reactiemogelijkheid op site
NOVA is gestopt met de reactiepagina op haar site. De actualiteitenrubriek experimenteerde met ‘zelfcorrigerende platforms’. Kijkersreacties konden met één muisklik worden voorzien van een positieve of negatieve waardering, wat volgens hoofdredacteur Carel Kuyl had moeten leiden tot “een kwalitatief aanvaardbare selectie en uitwisseling van meningen”. Maar het beoogde effect bleef uit.
“Het is niet langer mogelijk rechtstreeks te reageren op de uitzending via de NOVA-site. In de praktijk blijkt zo’n vrij toegankelijk podium niet het meest geschikte middel om te komen tot een zinvolle uitwisseling van meningen, omdat de kwaliteit van veel bijdragen onder de maat is. In plaats daarvan zullen we op de NOVA-site binnenkort meer aandacht gaan besteden aan de rubriek ‘opinie’. Daar zal ook plaats zijn voor publieksbijdragen, zij het niet ongefilterd. De redactie beslist over plaatsing van de reacties,” zo staat er op de site te lezen.
De reactiesite was volgens Kuyl een “open riool voor allerlei onderbuikgevoelens” geworden, meldt Villamedia. Er komt een opiniepagina voor in de plaats, waar onder strenge regels op kan worden gereageerd.
Kuyl: “Er zal een andere mogelijkheid komen de publieke discussie – gecontroleerd – vorm te geven. Anders dreigt de website het karakter te krijgen van een etalage voor willekeurige ongenoegens en verdachtmakingen. Daar biedt het internet voldoende andere platforms voor. GeenStijl heeft er zelfs een handelsmerk van gemaakt.”
De hoofdredacteur zegt verder dat er een ‘afrekencultuur’ is ontstaan. “Ook heeft respect of ontzag voor autoriteiten plaats gemaakt voor openlijk wantrouwen. Beeldvorming lijkt belangrijker dan feitelijke resultaten. Tegenstellingen zijn verscherpt; de toon verhardt,” aldus Kuyl.
Hij kijkt daarbij ook naar de traditionele media. In een markt waarin om steeds meer moet worden gevochten om de gunst van lezers, kijkers en luisteraars, gaat de aandacht al gauw uit naar de scherpste quote, het hoogste woord, de hardste confrontatie. Het kan gemakkelijk ontaarden in een permanent spektakel, waarbij de inhoud het onderspit delft en tegenstellingen steeds moeilijker te overbruggen zijn. Geen aanlokkelijk perspectief.
Bron: Mediajournaal/Broadcast Magazine