Regionale media pakken uit met verkiezingen
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart trekken regionale kranten en omroepen alles uit de kast. Speciale verkiezingswebsites schieten als paddenstoelen uit de grond om kiezers te voorzien van plaatselijk verkiezingsnieuws. Gelderlandstemt.nl van Omroep Gelderland geeft kiezers uit 56 Gelderse gemeenten een overzicht, waarmee ze in een oogopslag kunnen zien wat de huidige politieke verhoudingen zijn en welke nieuwe partijen meedoen. De site vermeldt tevens wat de verkiezingsthema’s zijn die plaatselijk spelen.
RTV Noord-Holland heeft met Noordhollandkiest.nl een vergelijkbare internetpagina. Deze site bundelt vooral het verkiezingsnieuws uit de hele provincie en filmpjes van YouTube. Zo zijn er zingende politici op te vinden, onder meer uit de gemeente Wijdemeren. Ze proberen met hun carnavalslied ‘Passie, visie, durf en ambitie’ de kiezers in kernen als Loosdrecht en ‘s-Graveland te overtuigen PvdA te stemmen.
Opvallend compleet is de verkiezingswebsite van Omroep Flevoland. Alle 56 lijsttrekkers in Flevoland krijgen in een videoboodschap 1 minuut de tijd om zichzelf voor te stellen en te vertellen waar ze voor staan. Soortgelijke videoboodschappen zijn te vinden op de website van Dagblad Waterland, een editie van het Noordhollands Dagblad. “Elke dag kondigen we in de krant nieuwe filmpjes aan uit de gemeentes van Waterland”, zegt Jos Lap, chef verslaggeving van het Noordhollands Dagblad.
“Met de gemeenteraadsverkiezingen kunnen regionale media zich profileren. Nu is Flevoland heel overzichtelijk met zes gemeenten, dus hebben wij besloten compleet te zijn”, vertelt Gerard Hullegie van Omroep Flevoland. Dat betekent dat naast de videoboodschappen alle partijen uit Dronten, Almere, Zeewolde, Lelystad, Urk en de Noordoostpolder vijf ultrakorte standpunten melden op de verkiezingssite. Hullegie: “In volgorde van belangrijkheid. Zo zet het CDA in Dronten bijvoorbeeld onderwijs bovenaan, terwijl de ChristenUnie in dezelfde gemeente kiest voor jeugdbeleid.”
Bron: De Gelderlander