Regionale omroep sluit aan bij NLO Streaming Audio Standaard
De regionale publieke omroepen nemen vanaf vandaag deel aan de NLO Streaming Audio Standaard. De publicatie van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) brengt de online live beluistering van radiozenders en themazenders in Nederland in kaart.
De deelname aan de NLO Streaming Audio Standaard sluit aan op de ambitie van de regionale omroepen om met hun publieke media-aanbod een groot en breed publiek te bereiken, ook online. Via het onderzoek van NLO beschikken de regionale omroepen over nog meer inzicht in het online luistergedrag naar audio op connected devices.
Jan Müller, directeur-bestuurder van de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO): “De regionale omroepen zetten steeds meer in op online. Ons publiek gebruikt steeds vaker web en app voor onze verhalen. Door te swipen of een audiostream te starten weten ze gelijk wat er speelt in hun directe omgeving. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat de regionale omroep gemiddeld tweederde van alle 18-44 jarigen online bereikt. De NLO Streaming Auido Standaard helpt ons aan inzichten om hen nog beter te bereiken.”
Frans Kok, directeur van het Nationaal Luister Onderzoek: “De RPO heeft met haar omroepen een speciale, eigen plek in het radiolandschap. De audiostreams van de regionale omroep zijn voor ons een relevante aanvulling, want met óók de online beluistering van de regionale omroepen maken we de rapportage van de NLO Streaming Audio Standaard nog completer.”
Digitale versnelling
Deelname aan de NLO Streaming Audio Standaard is logische stap in de digitale versnelling door de regionale omroep. Müller: “Door met alle regionale omroepen deel te nemen aan NLO Streaming Audio Standaard krijgen we een scherp beeld van ons gezamenlijk online luisterpubliek. Uit de rapportage van januari 2022 blijkt bijvoorbeeld dat de regionale omroep wekelijks gemiddeld ruim 650.000 streamstarts heeft en dat de gemiddelde afspeelduur van deze sessie 100 minuten is.”
In Nederland zijn er dertien regionale omroepen. Zij brengen onderscheidende regionale journalistiek, zien wat er in de regionale samenleving gebeurt en dragen bij aan een sterkere verbondenheid in de regio.
Bron: RPO/BM