Adieu God? in gesprek met Ruud de Wild
In Adieu God? ontmoet Tijs van den Brink bekende Nederlanders die, ondanks hun christelijke opvoeding, de kerk vaarwel hebben gezegd. Radio-dj en kunstenaar Ruud de Wild vertelt in Adieu God? over de vragen die hij had willen stellen aan het sterfbed van zijn vader, die rond de jaarwisseling overleed.
“Mijn vader was de allerleukste opa voor mijn kinderen, maar een moeilijke vader voor mij.”
Tijdens de jeugd van De Wild draaide alles in huis om het geloof. Het gezin ging naar een kleine afgesplitste gemeente. “Een doe-het-zelf kerk; het was een rommelig zooitje. Ik vond het doodeng. Het ging altijd over doem en het einde der tijden.” Beelden waren thuis verboden, zelfs kerstbomen waren taboe en met Sinterklaas mocht De Wild van zijn ouders niet naar school. Later ging het gezin naar een Pinkstergemeente, wat De Wild zo mogelijk nog enger vond. “Mensen spraken daar in tongen, alsof iemand in trance raakte en een Hebreeuwse TomTom ging nadoen. Het zou strafbaar moeten zijn om je kinderen naar zo’n kerk mee te nemen.”
Op zijn vijftiende hield Ruud het thuis niet langer uit en liep hij weg. Hij ging nooit meer naar de kerk, werd een bekende radio-dj, maar de angst voor het einde van de wereld verdween niet.
Een keerpunt in zijn leven was de moord op Pim Fortuyn in 2002. Dat hij daarna jaren van slag was, kwam niet zozeer doordat Fortuyn stierf in de armen van De Wild. “Die moord had niets met mij te maken. Daar denk je duizend keer aan en dan ebt het weg”. In de periode die volgde, wist hij de angst die hem sinds zijn jeugd achtervolgde achter zich te laten.
Adieu God?, zondag 10 mei, 23.30 uur, NPO 2.
Bron: EO