BertOp5 donderdag over Nederlandse hitlijsten
Hitlijsten zijn altijd goed voor veel luisteraars. En dat is al zo sinds de eerste werd uitgezonden op de radio in 1963. Wie was het eerst? Joost den Draaijer of Herman Stok? Welke lijst is het belangrijkst?
De Daverende 30, De Veronica/Nederlandse Top 40, De Mega Top 50/Top 100/Top 30? De Nationale Hitparade? Of toch De TROS Top 50? Welke lijst is het meest betrouwbaar? Gaat het er honderd procent eerlijk aan toe bij het samenstellen van de lijst?
Naast de algemene hitlijsten had je ook nog de specifiekere door de jaren heen. Denk aan De Nederlandstalige Top 10, De Verrukkelijke 15, De Polderpopparade, De Miniparade, De Europarade, De Tipparade en illustere lijstjes als De sHitparade en De Koffiedikparade. Meer dan genoeg om over te praten met dé hitlijstenkenner van Nederland: Johan van Slooten. Hij werkte voor één van de lijsten en schreef er boeken over. Als klein jongetje keek hij met z’n oudere broers en zussen naar Toppop en sindsdien is hij de hitparade altijd blijven volgen.
Johan van Slooten vertelt donderdag in BertOp5 met Bert Kranenbarg uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van de hitparades in Nederland. De lijsten waren van belang omdat radiostations er autoriteit aan ontleenden. Ze waren zo belangrijk dat Hilversum 3 er in de jaren 80 zelfs drie tegelijk had: De Nationale Hitparade, De Nederlandse Top 40 en De TROS Top 50. Drie lijsten die eigenlijk hetzelfde uitdrukten, maar die gerust in dezelfde week allemaal een andere nummer 1 konden hebben.
Hoe worden de lijsten samengesteld? En kloppen de cijfers? In aflevering 32 van de serie RadioReuzen een kijkje achter de schermen van de hitlijsten, aangekleed met een groot aantal radiofragmenten van Lex Harding, Felix Meurders, Frits Spits, Herman Stok, Joost den Draaijer, Gijs Staverman, Tom Blomberg en Martijn Krabbé.
BertOp5 over hitlijsten met Johan van Slooten is donderdag 29 april te beluisteren van 16.00 tot 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.
Bron: KRO-NCRV/BM