Expositie over 'verboden radio in de oorlog'
Het Rotterdams Radio Museum opende zondag, in het kader van 70 jaar bevrijding, een thema-expositie over die illegale radiotijd in de periode 1940-1945. De radio speelde in de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol.
Vooral Radio Oranje was – met zijn uitzendingen vanuit Engeland – populair. Dat kwam met name doordat veel Nederlanders schoon genoeg hadden van de Duitse propaganda-uitzendingen op zenders die werden gecontroleerd door de Nazi’s.
In 1943 namen de Duitsers alle radio-apparatuur in ons land in beslag. Vanaf dat moment kon Nederland alleen nog met zelfgebouwde of niet-ingeleverde radio’s stiekem luisteren naar ‘onze’ zenders.
Direct na de bevrijding van het zuiden kwam de door Philips in het geheim gebouwde zender ‘Herrijzend Nederland’ in de lucht. De geschiedenis van deze periode wordt in het Rotterdams Radio Museum de komende maanden extra belicht.
Frank Nijs, één van de 17 vrijwilligers bij het radiomuseum, schat dat in ’44-’45 zo’n 20 à 30 procent van de Nederlanders in het geheim een radio bezat. Soms waren die onzichtbaar ‘ingebouwd’, bijvoorbeeld in een koekblik of in een dikke Bijbel. Als je door de Duitsers werd betrapt, kon je in het ergste geval de doodstraf krijgen.
Bron: Rotterdams Radio Museum/NOS