Historisch archief Wereldomroep in gevaar
Historisch beeld- en geluidsmateriaal dreigt te verdwijnen, omdat er niemand is die het wil bewaren. Het gaat om de archieven van de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep. Daarvoor zijn geen kopers te vinden. Mediahistoricus Huub Wijfjes maakt zich zorgen over het voortbestaan van de collecties.
Het gaat volgens hem om “nationaal erfgoed”.
Wijfjes wijst op de fout die in de jaren zestig en zeventig is gemaakt toen televisieprogramma’s als Ja zuster, nee zuster verloren zijn gegaan. “We mogen deze fout geen tweede keer maken”. De Wereldomroep en het Muziekcentrum hebben als gevolg van bezuinigingen geen geld meer om de archieven bij te houden. “We hebben als samenleving de plicht om de collecties in stand te houden”, zegt Wijfjes.
Bij de Wereldomroep gaat het onder meer om historische radio-fragmenten over bijvoorbeeld de watersnood, de Russische inval in Hongarije en de politionele acties in toenmalig Nederlands-Indië. Het Muziekcentrum heeft geen plaats meer voor zijn muziekbibliotheek, waaronder 5 kilometer aan bladmuziek, soms handgeschreven.
De logische plaats voor de archieven is volgens Wijfjes het Instituut Beeld en Geluid in Hilversum. “Het probleem is wie het gaat betalen. Ook Beeld en Geluid moet bezuinigen.”
Vooral het bewaren van de bladmuziek is een dure zaak, zegt Wijfjes. “Als je dat voor de eeuwigheid in veiligheid wilt brengen, moet je het onder gekoelde omstandigheden opslaan. In Beeld en Geluid kan dat, maar dan moet je er ook nog de mensen voor hebben.”
Bron: Iede.nl