Lokale publieke omroepen gaan over op digitale radio
Eind 2024 zullen alle lokale publieke omroepen in Nederland te ontvangen zijn via DAB+, de digitale opvolger van FM. Het kabinet stelt hiervoor de komende tijd extra geld beschikbaar. Hierdoor kunnen lokale omroepen ook in de toekomst hun publiek goed blijven bereiken en bedienen.
In tegenstelling tot de landelijke en regionale publieke en commerciële omroepen beschikken lokale publieke omroepen nog niet over de benodigde digitale frequentieruimte en infrastructuur om via DAB+ uit te zenden. Daarmee dreigen zij binnen enkele jaren hun volledige luisterpubliek kwijt te raken, aangezien de FM-radio tegen 2030 waarschijnlijk zal worden afgeschakeld.
Marc Visch, directeur-bestuurder van de NLPO, de sectororganisatie van de Nederlandse lokale publieke omroepen: “Iedereen die vandaag een digitale radio koopt, en dus overstapt van FM naar DAB+, kan de lokale omroep niet meer ontvangen. Het is daarom heel goed nieuws dat het kabinet dit probleem erkent en bereid is extra te investeren in het behoud van de toegankelijkheid van de lokale radio.”
Uit onderzoek blijkt dat de bekendheid van de lokale omroep onder Nederlanders groot is. Radio is daarbij een uitermate belangrijk medium in de aanbodmix van de lokale publieke omroep. Zowel oudere en jongere doelgroepen luisteren veelvuldig naar de lokale omroep via radio.
Grote veranderingen bij de lokale omroep
De realisatie van DAB+ maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen van het kabinet gericht op de organisatorische versterking en journalistieke professionalisering van de lokale omroeplaag. Er zijn op dit moment nog enkele honderden lokale omroepen in Nederland.
In principe beschikt elke gemeente in Nederland over een lokale publieke omroep. Gemeenten en omroepen hebben staatssecretaris Uslu van Media en Cultuur begin dit jaar voorgesteld om de lokale mediaopdracht per 2025 te reorganiseren in 80 zelfstandige lokale streekomroepen. De DAB+ frequentietoewijzing zal zoveel mogelijk worden geënt op deze nieuwe streekindeling.
Bron: NLPO/BM