'Welzijnswerk' Wereldomroep op Antillen wekt wrevel
Het rommelt op de Nederlandse Antillen. In oktober wordt Curaçao een relatief autonoom land. Hét moment voor Radio Nederland Wereldomroep (RNW) om een lokale Papiamentstalige redactie op te zetten, teneinde goede journalistiek te garanderen op de ‘warme Wadden’. Met als gevolg een beschuldiging van ‘neokolonialisme’.
RNW-directeur Jan Hoek: “Kleine eilanden als Curaçao en Bonaire kunnen geen normale informatievoorziening dragen. Wij zouden al jaren graag zien dat er een serieuze publieke omroep op de Antillen komt, maar dat schiet nog niet erg op. Daarom bieden wij vanaf oktober een alternatief.”
Bij het Nederlandstalige commerciële radiostation Paradise FM is men kritisch over de plannen. Eigenaar Kees Baas: “Ik begrijp niet waarom de Wereldomroep hier met Nederlands belastinggeld de publieke omroep wil spelen. Dat is puur neokolonialisme. De lokale kranten en radiostations beijveren zich juist om objectief het nieuws te brengen.” Baas zag met lede ogen de hoofdredacteur van zijn nieuwsploeg overstappen naar de Wereldomroep
De ontwikkelingen komen op een precair moment. Op Curaçao maakt Paradise FM zich op om noodgedwongen met een uitgedunde redactie verslag te doen van de omwenteling dit najaar. In formerend Nederland heeft beoogd gedoogpartij PVV een broertje dood aan zowel de Antillen als de Wereldomroep. Meer hierover in Broadcast Magazine 297. Klik hier voor een abonnement.