NPO stopt met AM-frequentie
De Nederlandse Publieke Omroep stopt per 1 september 2015 met de distributie van Radio 5 via de AM. Vanaf dat moment heeft de NPO geen zenders meer op de AM. Aanleiding voor de afschakeling zijn de bezuinigingen. Luisteraars van Radio 5 kunnen het radiostation beluisteren via de kabel, internet, mobiele telefoon, satelliet en Digital Radio+.
Met de afschakeling van de middengolf kan
1,2 miljoen euro worden bespaard. Uitzenden via de AM is door het energieverbruik duur. Bovendien zorgt stopzetting voor mindere belasting van het milieu. Deze distributievorm is relatief milieubelastend door het grote energieverbruik. Op jaarbasis kan drie miljoen kWh energieverbruik bespaard worden. De huidige zendinstallaties voor de middengolf zijn verouderd. Continuering van de AM had omvangrijke investeringen gevraagd. De NPO kiest ervoor in moderne en milieuvriendelijker alternatieven te investeren zoals Digital Radio+. De alternatieven voor AM beluisteren, zeker Digital Radio+, bieden een hogere luisterkwaliteit dan de AM.
Volgens Ruud Poeze van Stichting Middengolf had de NPO er in het kader van de energie- en kostenbesparing beter voor kunnen kiezen om voor het uitzenden op AM uit te wijken naar Lopik, waar het verbruik aanzienlijk lager is (30 kW in plaats van 200 kW) en zo toch nog een groot deel van Nederland via de ‘gewone’ radio te bedienen. Met name de oudere luisteraars worden volgens Poeze nu gedupeerd, omdat zij niet snel meer zullen overstappen op digitale radio.
Poeze: “Naast de oude buizenzender die nu wordt gebruikt voor Radio 5 (747AM), had de NPO gebruik kunnen maken van een nieuwere digitale transistorzender die veel minder energie gebruikt en vrij kwam nadat Radio 10 van de 1008AM ging. Deze was echter in beheer bij Broadcast Partners die niet de provider is van de NPO – dat is KPN Broadcast Services.” Volgens Poeze had hier een mouw aan gepast kunnen worden, als de providers hier onderling een deal voor hadden gesloten. “Nu wordt de consument gedwongen te investeren in de aanschaf van een digitale radio, die meer energie verbruikt dan een analoge.”
De NPO zal met een campagne de huidige AM-luisteraars van Radio 5 informeren over de afschakeling per 1 september 2015 en wijzen op de alternatieven. Met de stopzetting van de AM volgt de NPO de Europese trend. Steeds meer omroepen schakelen de AM af. In Zwitserland, België, Noorwegen en Zweden bestaat de AM vrijwel niet meer. Ook Duitsland werkt aan afschakelen van de AM. In Groot-Brittannië wordt de AM alleen gebruikt voor lokale uitzendingen van de BBC.
Bron: NPO/Broadcast Magazine