Uitrol lokale DAB+-netten is vertraagd
De VVR, de belangenorganisatie voor lokale- en regionale commerciële radio, is negatief gestemd over de uitrol van de 22 lokale DAB+-multiplexen. Bijna twee maanden na de eerste vergunningverlening, door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, is pas de helft van de netwerken in de lucht.
Paul Winnubst, voorzitter VVR, meldt hierover het volgende: “De implementatie gaat in sommige allotments bijzonder moeizaam. We houden ons hart dan ook vast dat de geplande periode van maximaal 6 maanden, die gesteld is in de vergunning als verplichting, bij verschillende partijen niet wordt gehaald. Agentschap Telecom heeft al aangegeven hier mogelijk coulant mee om te gaan.”
“De leveringen van apparatuur voor de DAB+-multiplexen verloopt door de coronacrisis in de meeste gevallen zeer moeizaam. De uitrol in de verschillende allotments loopt daarmee gemiddeld twee tot vier maanden vertraging op omdat bovendien de beperkt beschikbare technici niet overal tegelijk kunnen zijn. Maar wie had dan ook kunnen voorspellen dat er een wereldwijde pandemie zou uitbreken waarbij vele mensen moeten vechten voor hun leven en de gehele maatschappij ontwricht is?”
“Inmiddels komt de levering van zenders, antennes en filters mondjesmaat weer op gang en worden de materialen uit onder meer Italië af en toe weer geleverd. Gezien de reguliere levertijden van 8 tot 12 weken voor filters mogen we nog niet klagen dat er al lokale DAB+-zenders in de lucht zijn, al is het hier en daar met tijdelijk beperkt uitzendvermogen. Daarom wordt er inmiddels geprobeerd in Nederland een productiefaciliteit te ontwikkelen voor deze filters omdat deze cruciaal zijn voor de hogere vermogens.”
“Het is een ramp voor de partijen die alleen op DAB+ te beluisteren zijn: ze hebben al maanden geleden geïnvesteerd, maar omdat de zender het nog niet doet of de tweede zender in het allotment nog niet aanstaat vallen de inkomsten vies tegen. Dat blijkt nu in de praktijk namelijk minder dan 20% van de oorspronkelijk verwachte inkomsten. Bovendien gaat dat nog minimaal 3 tot 6 maanden duren. Dat gaat leiden tot faillissementen tenzij de overheid bereid is bij te springen. We hebben bij EZK een verzoek neergelegd tot schade-compensatie omdat wij driedubbel getroffen zijn door de crisis. Daar praten we donderdag over met EZK en het Agentschap Telecom.”
Bron: VVR/BM