VPRO-radiomaker Lida Iburg overleden
Zondag is in haar woonplaats Rotterdam programmamaakster Lida Iburg op 69-jarige leeftijd overleden. Iburg leed aan longkanker. In 1984 maakte Iburg de overstap van VARA’s Sonja’s Goed Nieuws Show naar de VPRO-radio. Daar werkte ze jarenlang voor de programma’s Het Spoor en Het Spoor Terug.
Ze maakte talloze historische documentaires, o.a. over de Hongerwinter, de Watersnoodramp en de Korea-oorlog. Met Katrien de Klein won ze de J.B. Broeksz-prijs met een documentaire-serie over zelfdoding bij jongeren.
Lida Iburg kwam in 1984 in dienst bij de VPRO-Radio, als een van de dertien nieuwe medewerkers die werden aangenomen om de groei van de VPRO van C- naar B-omroep gestalte te geven.
Haar carrière bij de VPRO begon bij het documentaireprogramma Het Spoor/Het Spoor Terug waarvoor ze, onder eindredactie van Kees Slager, een flink aantal documentaires maakte. Daaronder series over de Hongerwinter, over de Watersnoodramp, de oorlog in Korea, internationale kunsthandel, over DNA en over talkshows. In 1984 maakte Lida met Katrien de Klein het tweeluik De verloren toekomst over zelfdoding bij jongeren, een serie die door de VARA in 1985 werd bekroond met de J.B. Broeksz-prijs.
Lida Iburg ontwikkelde zich snel tot een breed inzetbare radiomaakster. Voor het legendarische programma Het Gebouw maakte ze diverse interviews en reportages. Ze deed Marathoninterviews met onder meer Hans Galjaard en Wijnie Jabaay. Maar haar grote liefde bleef bij de documentaire liggen. Die maakte ze niet alleen voor Het Spoor, maar ook voor programma’s als Aardse Zaken en Madiwodo. Ook maakte Iburg veel zogenaamde Standplaatsen. Daarvoor verbleef ze onder meer bij de Rutgers Stichting, Diergaarde Blijdorp, de Gemeentereiniging Rotterdam en een Blijf-van-mijn-lijf-huis. Daarnaast was ze verantwoordelijk voor bijzondere producties als De nacht van Omeros en De Edda.
Bron: VPRO/Geschiedenis 24