Bert Huisjes ontkent grensoverschrijdend gedrag bij WNL
NPO-voorzitter Frederieke Leeflang heeft bij Buitenhof een pittige uitspraak gedaan over Bert Huisjes. Zij zei daarin expliciet dat de WNL-hoofdredacteur van seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt beschuldigd.
De omroepbaas herkent zich daar totaal niet in en noemt die opmerkingen ‘pertinent onwaar’. In het programma Buitenhof vroeg presentator Twan Huys een reactie van NPO-voorzitter Frederieke Leeflang op de misstanden bij Omroep WNL.
Diverse oud-presentatoren deden hun verhaal en zeiden dat het niet fijn werken was. Directeur Bert Huisjes had volgens Huys heel rare en vervelende opmerkingen gemaakt. En de presentator herhaalde toen de uitspraak van Fons van Westerloo, lid van de Raad van Toezicht van WNL, die stelde dat ‘journalisten toch geen doetjes zijn en iedereen weet dat ze altijd bij me kunnen aankloppen’.
Frederieke Leeflang reageerde daarop dat ze heel boos werd en buitengewoon teleurgesteld. Ze benadrukte dat ‘de vrouwen de moed hadden gehad om zich uit te spreken’. “Dat kost veel moeite. Dat hoor ik elke dag weer. Als er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Want daar ging het hier deels om. Dat hebben zij zo ervaren.”
Bert Huisjes heeft in maart zijn werk bij WNL al stilgelegd omdat hij ruimte wilde maken voor een onafhankelijk onderzoek naar feiten en omstandigheden rond verwijten die WNL en zijn functioneren betreffen.
De NPO reageert als volgt op de situatie:
Frederieke Leeflang reageerde bij Buitenhof op de vraag over de uitspraak van Fons van Westerloo als lid van de RvT “journalisten zijn toch geen doetjes” en maakte daarop in zijn algemeenheid het punt hoe moedig en moeilijk het is voor vrouwen om je uit te spreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Dan gaat het ook over seksisme, zwangerschapsdiscriminatie en seksueel intimiderende opmerkingen. Al deze vormen zijn voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daar ging het hier deels om en dat gedrag is door de vrouwen zo ervaren en beschreven in dat artikel. En zo wordt dat door Frederieke Leeflang ook gezegd.
Zie ook het rapport van de OGCO op pagina 35. Daarin gebruikt de commissie het woord ‘seksisme’ voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat definiëren ze als volgt: “Uitingen van grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van vrouwelijke collega’s in de werksituatie […], waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen verbale en fysieke uitingen. Het gaat om gedragingen van collega’s met wie mensen dagelijks moeten samenwerken (anders dan in de publieke ruimte), terwijl ze deze personen niet zelf hebben uitgekozen (anders dan bij intieme relaties).
Mede daardoor kunnen in de werksituatie ook schijnbaar ‘lichtere’ (verbale en fysieke) uitingen van seksisme grensoverschrijdend zijn. Dat is het geval als die uitingen duidelijk maken dat vrouwen niet als volwaardige collega’s worden gezien maar als seksuele objecten, of geacht worden bepaalde taken en rollen op zich te nemen die getuigen van ongelijke behandeling op de werkvloer.”
Bron: De Gelderlander/NPO/BM