BNNVARA brak met Pauw wegens contractvoorstel
BNNVARA heeft eind vorig jaar het contract met Jeroen Pauw niet verlengd. De omroep weigerde mee te werken aan een verboden constructie die de presentator en productiebedrijf TVBV, waarvan Pauw directeur is, meer geld moest opleveren.
Met de constructie zou het wettelijke salarisplafond voor presentatoren bij de publieke omroep omzeild worden. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC van de totstandkoming van de nieuwe avondshow Op1, de opvolger van Pauw en Jinek bij de publieke omroep.
In het voorstel van TVBV werd het nieuwe presentatiecontact van Jeroen Pauw gekoppeld aan een verhoging van de vergoeding voor TVBV én aan de verplichting voor BNNVARA om in 2020 voor een half miljoen euro programma’s van TVBV af te nemen. Dat zou méér omzet voor TVBV betekenen en zo een hogere beloning voor Pauw als directeur van TVBV. Die beloning zou bovenop zijn salaris als presentator komen dat al op het wettelijk maximum van 194.000 euro zat.
In augustus 2019 liet de nieuwe, in 2018 aangetreden directie van BNNVARA – Gert-Jan Hox en Karin van Gilst – aan TVBV weten niet akkoord te gaan. De belangrijkste reden: het voorstel druiste in tegen de wettelijke afspraken over de topinkomens van presentatoren. Omdat Pauw en TVBV hun eisen niet temperden volgde er geen contractverlenging, en kwam er een einde aan talkshow Pauw.
Na het stuklopen van de onderhandelingen nam Directeur Video Frans Klein van de NPO het initiatief. Hij maakte alsnog afspraken met TVBV en Jeroen Pauw. Onderdeel is dat TVBV de nieuwe talkshow Op1 produceert. Jeroen Pauw blijft betrokken bij dat programma. Ook kunnen Pauw en TVBV andere programma’s voor de publieke omroep maken. Daarmee zou Jeroen Pauw, die een aanbieding van RTL op zak had, behouden zijn voor de publieke omroep.
Bron: NRC/BM