Collectie Musch en Tinbergen naar Beeld en Geluid
Documentairemakers Jan Musch en Tijs Tinbergen hebben hun complete werk officieel overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.
Tijdens het Nederlands Film Festival overhandigden zij afgelopen zondag op symbolische wijze hun filmcollectie aan Jan Müller, algemeen directeur Beeld en Geluid. Door de overdracht van hun collectie aan Beeld en Geluid stellen zij het beheer en behoud van hun oeuvre veilig voor de toekomst.
Jan Musch en Tijs Tinbergen schonken alle 42 titels uit hun 35-jarige filmcarrière aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. “Wij zijn erg blij dat Beeld en Geluid zich als een moederkloek over ons nestmateriaal ontfermt”, aldus Tijs Tinbergen. De filmmakers behouden de rechten over hun collectie en verlenen Beeld en Geluid een licentie voor educatieve en culturele doeleinden.
Beeld en Geluid zal het materiaal beheren, conserveren en toegankelijk maken, zodat het in de verre toekomst ook nog raadpleegbaar is. In de toekomst kunnen programmamakers op aanvraag via Beeld en Geluid de collectie bekijken of hergebruiken voor uitzending.
Sinds hun opleiding aan de Nederlandse Film en Televisie Academie werken Tijs Tinbergen en Jan Musch samen. In 1983 verschijnt hun natuurfilm, Spreeuwenwerk, een film over biologen die het voedselgedrag van spreeuwen bestuderen. De film is een groot succes en wordt internationaal gewaardeerd.
De stijl van Musch en Tinbergen is dan al herkenbaar, in al hun natuurfilms volgen ze altijd onderzoekers, het veldwerk in de biologie. Ze oogsten veel waardering voor hun werk, zo worden in 1984 Spreeuwenwerk in 1994 Gebiologeerd genomineerd voor een Gouden Kalf en in 2009 ontvangen ze een Gouden Kalf voor Rotvos.
Bron: Beeld en Geluid