Drie boeiende docu’s over onthutsende milieupraktijken
Er zijn soms van die documentaires over afvalproducten die je na het zien ervan nog lang bezighouden. Ineens doorzie je hoe de situatie rond het onderwerp werkelijk in elkaar steekt. Leerzaam, een eye-opener, maar ook verontrustend, zo kun je onze selectie uit de onderstaande documentaires gerust typeren. Welke documentaires zijn absoluut de moeite waard om te kijken?
Documentaires over vervuiling
Buitenlandse documentaires laten wereldwijde vervuiling zien, zoals in onze oceanen, maar ook dichterbij huis en dus gewoon in Nederland komen we pakkende docu’s tegen. Het gaat dan om bedrijfsafval waar niet zo netjes mee om gesprongen wordt en verwerkingsprocessen die soms jarenlang spelen, zonder dat er een haan naar kraait. Ontluisterende beelden worden soms zo geschetst en zorgen voor een stuk bewustwording en laten de contradictie zien tussen allerhande milieumaatregelen en een ander stuk werkelijkheid. We nemen je mee in onze top 3 documentaires over milieuverontreiniging.
Beerput Nederland
Beerput Nederland werd enkele jaren geleden (2017) uitgezonden door de NPO. In deze documentaire komt naar voren -in grote lijnen- hoe verontreinigd restafval vanuit heel Europa afkomstig(!) wordt vervoerd naar Nederland om er verwerkt te worden in Nederlandse stookolie. Het is echt big business. Deze stookolie wordt vervolgens voor een bodemprijs verkocht. Officieel zou dit niet het geval zijn, maar officieus blijkt uit de documentaire, is dit aan de orde van de dag. Grote schepen, zowel cruiseschepen als containerschepen, komen speciaal naar de Rotterdamse haven om bij te tanken. Zeer verontreinigend en zeer onthutsend, een absolute aanrader om deze docu te bekijken. N.a.v. deze docu zijn ook kamervragen gesteld namelijk.
Gokken met bagger
Nog een pareltje van de Nederlandse onderzoeksjournalistiek. De docu Gokken met Bagger laat zien hoe verontreinigde bagger, met o.a. PFAS, wordt gedumpt in Nederlandse recreatieplassen. Hoe dan, vraag je jezelf misschien af, in een tijd als deze waarin we volop met het klimaat bezig zijn. Bekijk de docu en oordeel zelf of je deze zomer nog met het gezin gaat zwemmen in een recreatieplas.
Fast Fashion’s Graveyard
In deze docu, die o.a. nog op YouTube is te zien, word je meegenomen in de wereld van de kledingindustrie. Je krijgt de absurde beelden te zien van ’s werelds grootste kleding dumpplaats, namelijk de Atacama woestijn in Chili. Hier ligt een krankzinnig grote berg -vaak gloednieuwe kleding- om te vergaan in de natuur. Zo werkt het natuurlijk niet, want de kleding zit vol synthetische stoffen. Grote modebedrijven laten hier onverkochte kledingcollecties dumpen, zo hup midden in de natuur – tot op de dag van vandaag. Bekijk deze pakkende documentaire op YouTube.
Er zijn vele milieu- en afvaldocumentaires te vinden. Wij hebben in onze top 3 gekozen voor wat minder mondiale onderwerpen, want we weten inmiddels allemaal dat de oceanen vol plastic soep drijven en dat daar urgent wat aangedaan moet worden. Maar ook dichterbij huis speelt er van alles, zaken waarvan we vaak geen weet hebben, mits we het toevallig op tv hebben gezien. De bovenstaande docu’s verdienen absoluut meer aandacht. Niet alleen leggen zij slinkse zaken bloot, maar ook creëren zij bewustwording en geeft het je te denken wat er zoal nog meer wellicht speelt waarvan wij als burgers geen weet hebben.