Drieluik Oorlog is Erfelijk vanaf 23 april bij EO
De EO zendt in samenwerking met War Child vanaf dinsdag 23 april drie nieuwe afleveringen uit van Oorlog is Erfelijk. Journalist Natascha van Weezel spreekt in deze serie met Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Naz Kawan, Bert Woudstra en Hans Goedkoop over hoe oorlog hun leven heeft bepaald.
Ook nadat een oorlog is gestopt, worden oorlogstrauma’s vaak van generatie op generatie doorgegeven. Om dit bespreekbaar te maken slaan de EO en War Child dit jaar weer de handen ineen.
In Oorlog is Erfelijk worden verschillende generaties die op een verschillende manier met oorlog te maken hebben gekregen geïnterviewd. In elke aflevering zijn twee gesprekken te zien. Op 23 april de gesprekken met Isa Hoes en Evgeniy Levchenko, op 30 april Sahar Meradji en Bert Woudstra en op 7 mei de verhalen van Hans Goedkoop en Naz Kawan. Het drieluik is geregisseerd door Deborah van Dam. De eerste aflevering is dinsdag 23 april om 21.00 uur te zien bij de EO op NPO 2.
Isa Hoes en Evgeniy Levchenko
De Joodse moeder van Isa Hoes zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Veel familieleden overleefden de oorlog niet. “Ik had een ingewikkelde relatie met mijn moeder. De oorlog was bij ons thuis altijd aanwezig, maar er werd niet over gesproken”, zegt Hoes. “Op dit moment sta ik anders in het leven, dan toen ik dertig was en alleen maar vooruitkeek. Nu vraag ik me af of mijn moeder de traumatische ervaringen aan mij heeft doorgegeven? En wat geef ik door aan mijn kinderen?”
Voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko komt uit Oekraïne: “In mijn vaderland zijn veel mensen al generaties lang getekend door oorlog en conflict. Mijn opa en mijn vader hebben daar last van gehad, maar de oorlog zit ook in mij. Ik doe er nu alles aan om de oorlog niet aan mijn eigen zoon door te geven. Ik wil dat hij opgroeit als een onbezorgd kind.”
Zwijgen
Natascha van Weezel over het drieluik: “Het is belangrijk om inzichtelijk te maken hoelang de effecten van oorlog kunnen doorwerken. Daarom vind ik het essentieel om mee te werken aan Oorlog is Erfelijk. Zelf ben ik het kleinkind van vier Holocaustoverlevenden en behoor dus tot de derde generatie. Thuis voelde ik altijd veel pijn en verdriet. Ik probeerde mijn grootouders gelukkig te maken, maar dat lukte niet. Daardoor had ik het idee dat ik faalde.”
“Daarnaast werd ik angstig, omdat ik had meegekregen dat de wereld een gevaarlijke plek is. Sinds kort ben ik zelf moeder. Ik wil koste wat kost voorkomen dat mijn zoontje óók weer wordt beïnvloed door die oorlog. Als hij oud genoeg is ga ik hem wél de familieverhalen vertellen, maar tegelijkertijd wil ik hem meegeven dat hij niet bang hoeft te zijn voor het leven.”
Bron: EO/BM
Foto: Deborah van Dam/EO