EO trapt Week tegen Pesten af met #MijnPestverhaal en Pixelshit
In de Week tegen Pesten zendt de EO het nieuwe programma #MijnPestverhaal uit en wordt de jeugdpodcast Pixelshit gelanceerd. #MijnPestverhaal is de opvolger van De Plaagmuur en het met een Gouden Roos bekroonde programma De Anti Pest Club.
Voor het zevende jaar op rij zet EO-presentatrice Anne-Mar Zwart zich in om pesten bespreekbaar te maken. In het programma #MijnPestverhaal delen kinderen in gesprek met Anne-Mar hun pestverhaal. De podcast Pixelshit vertelt op waarheid gebaseerde verhalen van jongeren die online flink in de shit terecht zijn gekomen.
Iedereen heeft een pestverhaal. De pestkop die bang is om zelf gepest te worden of niet weet hoe die moet stoppen. En de kinderen die zelf gepest worden. Ook hun verhaal van eenzaamheid en verdriet telt mee. Pesten kan je in een isolement brengen waardoor kinderen soms hele nare en onomkeerbare keuzes maken. Anne-Mar Zwart over #MijnPestverhaal: “Kinderen die gepest worden, voelen zich vaak eenzaam en denken dat zij de enige zijn met dit probleem. Pas nadat zij hun verhaal hebben durven delen, komen ze erachter hoe dat oplucht. Ze voelen zich gehoord. En vooral: minder eenzaam.”
De serie #MijnPestverhaal is vanaf zondag 26 september te zien om 18.35 uur bij de EO op NPO Zapp en online.
Pixelshit: een jeugdpodcast over pesten
De jeugdpodcast Pixelshit is een zesdelige fictieserie van 15 minuten, gebaseerd op waargebeurde verhalen. In elke aflevering raakt een andere puber verstrikt in het complexe wereldwijde web. Tijdens een online audiotrip kruip je in de belevingswereld van het hoofdpersonage, wordt de complexiteit van ‘pixelshit’ duidelijk en worden jonge luisteraars aan het denken gezet over hun online gedrag. De podcastserie Pixelshit is vanaf 25 september volledig te beluisteren via streaming-apps op eo.nl/podcasts en zapp.nl/podcasts.
Onderzoek De Kindertelefoon
Na een jaar waarin de scholen grotendeels gesloten waren als gevolg van de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon dat pesters helaas een inhaalslag maakten bij de terugkeer op school. Kinderen namen maar bijna vijftig procent meer contact op over pesten dan voorheen. Kinderen weten vaak niet goed wat ze moeten doen als ze (digitaal) worden gepest of buitengesloten, blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon. Uit een steekproef in het onderzoek komt naar boven dat van de 70 kinderen die hadden besloten om iemand in vertrouwen te nemen, zich uiteindelijk 46 niet geholpen voelde.
Bron: EO/BM