Kritiek op fictief journaal en talkshow van EO over grote stroomstoring
In een eenmalig EO-programma, getiteld Black-out, werden kijkers maandagavond bewust gemaakt van de gevolgen van grootschalige stroomuitval. Black-out volgt een fictief scenario waarin de stroom langdurig uitvalt in meerdere provincies. De uitzending heeft op sociale media veel reacties opgeleverd.
In Black-out presenteerde voormalig journaallezer Sacha de Boer een fictieve nieuwsuitzending waarin de ontwikkelingen werden gevolgd van een dagenlange stroomstoring in Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht als gevolg van een cyberaanval op netbeheerder Stedin.
De Boer schakelde enkele keren met presentator Tijs van den Brink, die een talkshow presenteerde waarin hij samen met experts over het ‘nieuws’ praatte. Onder anderen justitieminister David van Weel en de directeur van Netbeheer Nederland, Hans-Peter Oskam, verschenen aan de talkshowtafel.
Sommige mensen op sociale media zijn kritisch op het fictieve journaal en noemen het zelfs ongepast. “Waarschijnlijk schrikt half zappend Nederland zich rot als ze op NPO 1 binnenvallen. Niks te zien op de nieuwssites. Blijkt het fictief. Vind het nogal ongepast”, schrijft bijvoorbeeld iemand op X.
“Als je niet beschikt over internet zoals wellicht veel ouderen, kan deze uitzending behoorlijke onrust veroorzaken. Waarom staat niet in ergens in beeld dat het fictief is?” vraagt iemand zich af. Een ander heeft het over “opzettelijk een grote groep angst aanjagen voor de kijkcijfers”.
Ik kreeg dus net een hartverzakking.. Ik dacht voor een moment dat het echt was, en was al hysterisch mijn nieuws app’s aan het afgaan wie, wat, waar dit allemaal was! 😂. Blijkt het gewoon een fictief programma te zijn.
— ‘Samantha’🌸 (@svbentum) November 11, 2024
Onderin beeld liep een zogeheten ticker met daarin headlines van fictieve nieuwsonderwerpen. Daarop was met tussenpozen ook te zien dat de uitzending niet echt was.
Volgens eindredacteur Hans de Kleine zijn Nederlanders over het algemeen slecht voorbereid op een grootschalige en langdurige stroomuitval. Toch wordt een dergelijk scenario steeds realistischer. “We hebben geen idee wat er kan gaan gebeuren”, zegt De Kleine. “Daarom is deze uitzending zo relevant, want veel deskundigen die we hebben gesproken zeggen: ‘het is niet de vraag of, maar wanneer’.”
Onder andere de NCTV, het ministerie van Justitie en Veiligheid en netbeheerder Stedin werkten mee aan het programma, dat is geproduceerd door Tuvalu Media.
Bron: Nu.nl/BM