Meerderheid Kamer fluit minister terug en wil dat NTR samengaat met NOS
Een meerderheid van de Tweede Kamer keert zich tegen het besluit van minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) om de NTR in de huidige vorm te beëindigen. Zij wil in plaats daarvan dat de NTR en NOS gaan fuseren.
GroenLinks-PvdA dient maandag een motie in die de regering oproept de NTR en NOS op te laten gaan in één zelfstandig omroephuis. Die motie krijgt steun van VVD, NSC, D66, SP, DENK en Volt, waarmee zij een meerderheid in de Kamer heeft. Op een later moment wordt officieel gestemd over de motie.
Bruins maakte begin april bekend dat hij de NTR in de huidige vorm wil beëindigen. Het is de bedoeling dat de taken van de omroep worden overgenomen door de nieuw te vormen vier of vijf omroephuizen. Het is onduidelijk welke gevolgen dat voor NTR-programma’s zoals Nieuwsuur, Het Sinterklaasjournaal en Het Klokhuis heeft.
De NTR, die net als de NOS een zogenoemde taakomroep is, heeft de wettelijke opdracht om programma’s over kunst, cultuur, jeugd, educatie, minderheden en diversiteit te maken.
Kamer noemt schrappen NTR ‘onwenselijk’
Dat voornemen maakte dan ook “terecht” veel los, zei Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) maandag tijdens een debat over het plan van Bruins. Het Kamerlid noemde de NTR eerder al “van enorm belang voor kunst en cultuur, onze jeugd, de wetenschap en de informatievoorziening”.
Een meerderheid van de Kamer gaat zich achter zijn motie scharen. Zo noemde Claire Martens-America (VVD) het “onwenselijk” dat de NTR wordt geschrapt “zonder dat je de wettelijke verankering hebt om te zorgen dat bijvoorbeeld kinderprogrammering ergens anders wordt ondergebracht”.
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageerde al kritisch op de hervormingsplannen van de minister. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning is het niet duidelijk waarom Bruins de NTR wil beëindigen. “Er is een heel proces aan de plannen voorafgegaan en daarin is nooit sprake geweest van het opheffen van de NTR. We krijgen de indruk dat het besluit op het allerlaatste moment is genomen”, zegt Bruning. “We hopen dan ook dat de minister op zijn besluit terugkomt.”
NTR hoeft van Bruins ‘niet opgeheven te worden’
Bruins noemt zijn gepresenteerde plan een “hoofdlijnenbrief” en gaat nog in gesprek met de omroepen, waaronder óók de NTR, over hoe de hervormingen er precies uit gaan zien. Wat Bruins betreft hoeft de NTR niet als geheel opgeheven te worden. De programma’s en redacties van de NTR kunnen opgaan in de andere, nog te vormen omroephuizen.
Dat kan volgens Bruins omdat de omroephuizen in zijn plannen de overkoepelende taak krijgen om de gehele maatschappij te vertegenwoordigen. “Als er een losse organisatie (de NTR, red.) bestaat die oppakt wat anderen niet oppakken, dan kunnen deze huizen die verantwoordelijkheid gemakkelijk ontduiken.”
Het is in principe aan de omroepen zelf om te onderzoeken in welke omroephuizen zij zich straks gaan verdelen. Vorige week werd bekend dat AVROTROS en PowNed samen het eerste omroephuis vormen.
In zijn plannen geeft Bruins ook aan af te willen van het zogeheten ledencriterium, waarbij iedere vijf jaar wordt bekeken of een omroep minimaal 100.000 leden heeft. Daarnaast moet er onder meer een maximale zittingstermijn komen voor bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke omroep.
Het debat van maandag was ook een eerste debat naar aanleiding van het plan van Bruins. Uiteindelijk moeten de hervormingsplannen worden gegoten. Over die wet kan de Kamer ook weer een zegje doen.
Bron: Nu.nl/BM